Nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy orvosi asszisztens és társai ellen, akik a gyanú szerint 2021. április 9. és június 15. között jogosulatlanul és engedély nélkül több olyan embert is védettségi igazolványhoz juttattak, akik nem kaptak koronavírus elleni oltást – írja a Police.hu.

H. S. Mónika és két társa, S. Jennifer és L. Istvánné jelentkezőket toborzott, akiket az orvosi asszisztensként dolgozó H. S. Mónika regisztrált az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér elnevezésű információs rendszerbe. A rendelkezésre álló adatok szerint az igazolványokért cserébe általában 60 ezer forintot kértek.

Mindhárom nő lakásán házkutatást tartottak a rendőrök, ahol orvosi bélyegzőt, több millió forintot, 1148 kitöltött regisztrációs nyilatkozatot, oltási igazolásokat, üres oltóanyag ampullákat, jegyzeteket, valamint telefonokat és laptopokat foglaltak le.

A fiatalabb és a két idősebb nőt védettségi igazolással való visszaélés bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A bíróság elrendelte H. S. Mónika és L. Istvánné letartóztatását, míg S. Jennifert bűnügyi felügyelet alá helyezte.