Több közkedvelt gyerektábor „húzta le a redőnyt” Budapesten, mert az adott önkormányzatot vezető baloldali testület, nem tartotta karban az ingatlanokat. Van, ahol az alapvető karbantartást hanyagolták egészen odáig, hogy már használhatatlanná vált a terület. Józsefvárosban például egy kapavágás sem történt a balatoni táborban, aminek fejlesztésére 2 milliárd forintot örökölt a Pikó-féle önkormányzat. Ráadásul a gyerekek számára megszűnt az ingyenesség, és egy másik helyszínen tartózkodhatnak. Ferencvárosban ugyan megmaradt a tábor, de több mint 90 százalékkal emelte meg Baranyi Krisztina a részvétel árát, amit csupán a szociálisan rászorult családoknak nem kell megfizetni.

A józsefvárosi helyzet

A Hírnyolc a káptalanfüredi táborról már számtalanszor beszámolt. Míg a jobboldali városvezetés alatt elkezdődött a tábor újjáépítése, a baloldal és Pikó András 2019-es érkezésével a helyszínen szinte egy kapavágás sem történt, pedig mintegy 2 milliárd forint a városvezetés rendelkezésére állna. De az idő Pikóéknál megállt, sőt, a már felhúzott épületek állapota is folyamatosan romlik, de a teljesen új focipálya is szétrohadt az évek alatt a megfelelő karbantartás elmaradása miatt. Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) józsefvárosi képviselő szerint nem is állt szándékában Pikó Andráséknak a káptalanfüredi tábor felújítása. „Azt volt a céljuk, hogy ez lerohadjon és utána jó áron értékesítsék” – mondta a képviselő.

Szilágyi Demeter: Nem fogjuk hagyni, hogy a baloldali ingatlanmutyi tönkretegye a gyerekek káptalanfüredi táborát!

A VIII. kerületi lakosoknak, családoknak egy balatoni partszakasz is rendelkezésére áll. Pontosabban jó ideje már csak egy bizonyos szakasza, ugyanis Józsefváros baloldali vezetése a strand egy részét átjátszotta egy vitorláscégnek, amely vitorlásmutyiként vonult be a józsefvárosi történelembe. Ennek „köszönhetően” a kerületi gyerekek, családok, lakosok a strand jó részét nem tudják használni.

Vitorlásmutyi: Pikó kétségbeesetten menekül a felelősség elől

A vitorlásmutyi-ügy legújabb fejleménye, hogy az egyesület és az önkormányzat a közelmúltban találkozott a bíróságon, a pert a baloldali városvezetés elbukta. Így a vitorlásegyesület további három évig használhatja a területet, a józsefvárosi gyerekek kárára.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ferencváros majdnem kétszeresére emelte a tábororozás díját

Az elmúlt években Ferencvárosban a gyermekek táboroztatásának napidíját közel kétszeresére emelte Baranyi Krisztina önkormányzata, illetve a baloldali többségű képviselő-testület – mondta a Hírnyolcnak Gyurákovics Andrea (Fidesz) frakcióvezető. Így ez több mint napi 4000 forintba kerül egy gyerek után a szülőknek, ami meglehetősen nagy érvágás a családi kasszának. A rászoruló gyerekek és családok bizonyos kedvezményekben részesülhetnek.

Mint Gyurákovics Andrea kifejtette: az önkormányzat Balatonlellén és Kincsesbányán található üdülőit a jobboldali városvezetés folyamatosan működtette, és a nyári üdültetés mellett évközben is használták a tábort. Mindkét helyszínen rendszeresek voltak a kisebb-nagyobb fejlesztések. 2019 óta azonban inkább csak karbantartásokról beszélhetünk annak ellenére, hogy Baranyi önkormányzata jóval magasabb költségvetésből gazdálkodhat, mint a korábbi, jobboldali vezetés – tette hozzá a frakcióvezető.

Szülői tiltakozás Óbudán

Idén sem fogad gyerekeket az a Laborc utcai gyerektábor, amelyet Kiss László (ex-MSZP, jelenleg DK) polgármester bezárt. Az önkormányzat által fenntartott Barátság Park gyönyörű, erdős helyszínén szervezett táborban 2019-ig, teljesen ingyen vehetett részt minden óbudai gyerek – írja a Metropol.

A lap információi szerint a polgármester nem foglalkozott a karbantartással és az állagmegóvással, ami azt eredményezte, hogy 2021 nyarán a gyerekek mostoha körülmények között tartózkodtak a táborban.

Egy évvel később Óbuda-Békásmegyer honlapján értesítette a lakosságot, hogy a nyári napközis tábor egyik szokásos helyszíne nem a Laborc utca, hanem a Zápor utcai iskola lesz. Kiss László ugyanis balesetveszélyre hivatkozva bezáratta a tábort. Mindez már sokkolta a kerületieket, és tiltakozásba fogtak. A petíciót eddig több, mint 500-an írták alá.

A tábor helyett idén két helyszínen csak nyári gyermekfelügyeletet biztosítanak és csupán a 12 éven aluli iskolásoknak – nyilatkozta a Metropolnak korábban Gyepes Ádám kormánypárti képviselő, aki tavaly maga is részt vett abban az akcióban, amikor a helyi Fidesz-frakció Bús Balázs vezetésével strandbelépő jegyeket vásárolt a táborozó gyermekeknek, de a Kissék vezette önkormányzat ezeket át sem vette.