Karácsony Gergely főpolgármesterként 2019 óta kulcsszereplője a botrányokkal tarkított hídfelújítási történetnek. Most éppen azt állítja: semmi köze ahhoz, hogy a hídfelújítást végző cég 1,4 milliárd forintot utalhatott a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének – írja a Ripost. A botrány szálai 2019-ig nyúlnak vissza. A főpolgármester hivatalba lépése után érvénytelennek nyilvánította a Tarlós István idején elkészült hídfelújítási tendert, majd később a korábbi nyertes céggel 5 milliárd forinttal drágább szerződést kötött ugyanarra a munkára.

5 milliárd forinttal drágában és jóval kevesebb tartalommal készült el a felújítás, mint ahogy az első tenderben szerepelt Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc

Már akkor sokan kérdezték, miért volt erre szükség?

Sokféle magyarázat elhangzott, amiből kiderült, hogy Karácsony szerint a 21,8 milliárdos eredetileg elfogadott hídfelújítási költségnél a 26,7 milliárdos összeg az olcsóbb megoldás. Mindkét tender nyertese az A-Híd Zrt. volt, azt is mondhatnánk, az A-Híd nyert a bolton 5 milliárdot, de mi volt ebben az üzlet a Karácsony vezette főváros számára?

Tarlós István érthetetlennek nevezte, miért kellett másfél évig várni a Lánchíd felújításának megkezdésével, hiszen a halasztásnak semmilyen értelmezhető indoka nem volt: műszakilag is tökéletesen előkészített, elfogadott projekt állt rendelkezésre 2019 őszén.

Erős a gyanú, hogy Karácsonyék helyzetbe akarták hozni az A-Híd Zrt.-t

A fenti gyanút erősíti Tüttő Kata, Karácsony helyettesének feltűnése az A-Híd Zrt. 2019-es év végi exkluzív rendezvényén. Korábban Karácsony ragaszkodott ahhoz, hogy az A-Híd is indulhasson a tenderen. 2020-ban írták ki az új, immár a Váralagút és a villamos alagút felújítását nem tartalmazó közbeszerzési eljárást, amit az A-Híd nyert el 26,7 milliárd forintos ajánlattal. A felújítás az eredetileg tervezett időponthoz képest másfél év csúszással kezdődött el, ellenben jóval drágábban.

Karácsony Gergely, Tüttő Kata

Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata is feltűnt az A-Híd 2019-es buliján, ami után a cég ismét pályázhatott Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Tavaly ősszel a már-már nyugvópontra jutott ügyben váratlan fordulat történt, ami új megvilágításba helyezheti, hogy miért lett a korábbinál drágább a híd felújítása. A NAV 2023 novemberében Vig Mór számlagyáros botrányában folytatott nyomozása során házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél, ahol dokumentumokat foglalt le. Az atv.hu a közelmúltban a hozzá eljutott információk alapján megírta, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Sikkasztás gyanúja is felmerült

A napokban az A-Híd elismerte, hogy szerződésben álltak Vig Mór cégével, amely állításuk szerint „nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó” szerződés volt. A történtekkel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az Origónak adott interjúban elmondta: elképzelhető, hogy a két fél közötti szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a pénzeket.

A NAV vizsgálata arra is kitér, hogy érkeztek-e utalások Vig Mór ügyvédi letéti számlájára az A-Híd Zrt.-től azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022 januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, majd a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. Vignek ezért meg kellett volna szüntetnie a számláját, amennyiben ez nem így történt, és onnan pénzeket vett fel, az sikkasztásnak minősülhet.

Karácsony szerint nincs mit vizsgálni az üggyel kapcsolatban

A múlt héten Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz támogatja a bizottság felállítását. Brenner úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak […], sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.”

A vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatra Karácsony Gergely az ATV-ben azt mondta „ez egy marhaság”. Ugyanerről kedden az M1-nek már azt mondta, nem tud botrányról a Lánchíddal kapcsolatban, ott „nincs mit vizsgálni”.