Az M3-as metróvonal rekonstrukciójának utolsó üteme a belvárosi szakaszon elindult, ezért a metró nem jár a Lehel tér és a Nagyvárad tér között: a metró helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

Amennyire bőséges volt az információ arról tavasszal, hogy milyen jó lesz bringázni a főváros által kijelölt új kerékpársávokon – a Nagykörúton, a Baross utcában és az Üllői úton –, annyira kevés információ található most arról, hogy

az Üllői úti út belső szakaszán, a Szentkirályi utcától a Könyves Kálmán körútig megszűnt a kerékpársáv.

A BKK egy korábbi hosszabb közleményben “elrejtve” ugyan írt erről, azaz hogy „a metrófelújítás a kerékpárral közlekedők számára is tartogat változásokat.” A legfontosabb változások:

  • a Kiskörúton jelentős komfortcsökkenésre kell számítani a bringával közlekedőknek (magyarul több helyen átkerült a kerékpársáv más helyre, a biztonságos kerékpáros közlekedés rovására)
  • az Üllői úton pedig megszűnik a közös autóbusz-kerékpársáv, szabályosan csak a szélső „általános” forgalmi sávban lehet tekerni.

Tehát az Üllői úton a Szentkirályi utca és a Nagyvárad tér közötti buszsávban tilos kerékpározni, a Nagyvárad tér és a Könyves Kálmán körút között pedig megszűntek az ideiglenes kerékpársávok. (Az Üllői úton ettől függetlenül a KRESZ szabályai szerint természetesen lehet kerékpárral közlekedni.) A Kiskörúton pedig egyes szakaszokon pedig máshová kerültek a sávok, információnkat megerősítette Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese is.

De erről azóta túl sok helyen nem láttunk információt. Sőt, mintha a kerékpárosok sem tudnák ezt igazából, legalábbis, amikor az Üllői úton sétáltunk, kerékpárosok szinte csak a buszsávban közlekedtek. (A kerékpárosklub “metrópótlásra” az itt található útvonalakat ajánlja a bringásoknak.)

Az is megtévesztő lehet, hogy az Üllői úton táblák ugyan figyelmeztetnek arra, hogy a szélső sáv buszsáv (így kerékpárosok sem használhatják), de a sávra festett piktogramok sok helyen még ott vannak, vagy csak részben sikerült azokat eltávolítani.

=============================================================================

Korábbi cikkeink a témában:

Újabb konfliktusokhoz vezet a járdára terelt kerékpárút

Marad a kerékpársáv a Nagykörúton, tovább csökkennek a parkolóhelyek

Vegyes a Baross utcai „kerékpársáv” fogadtatása

Biciklisáv és sebességkorlátozás a Baross utcában

Ideiglenes kerékpársávot festenek fel a Nagykörúton is