A Blaha Lujza tér felújítása, amely jelentős csúszással valósul meg, ráadásul magasabb kivitelezési költséggel és csökkentett tartalmi elemekkel újabb szakaszához érkezett. Ezúttal a belső sávokat zárták le a Rákóczi úton és a négy külsőt tudják használni az autósok. A korábban érvénybe lépett közlekedési korlátozások egyelőre maradnak:

  • A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja.
  • A Márkus Emília és a Somogyi Béla utca – melyek közül utóbbinak kérdőjelessé vált a felújítása, ami miatt lakossági petíció is indult – lezárása változatlan, a Stáhly utcában és a Kőfaragó utcában is az előző ütemben bevezetett, megfordított forgalmi rend szerint közlekedhetnek az autósok.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

  • A Nagykörúton továbbra is irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom, és lehetséges a jobbra kanyarodás.
  • A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban.
  • A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.
  • A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.
  • A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. A 4. építési ütem ideje alatt – az előző ütemekhez hasonlóan – a párhuzamos utcák használatát javasolják a kerékpárosoknak.
  • A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca-Klauzál utca-Márkus Emília utca-Stáhly utca-Somogyi Béla utca útvonalat ajánlják.
  • A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin Áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobilkerítések határolják a munkaterületet.

 

A tér felújítása várhatóan a jövő év őszére készül el.