Visszatérhetnek a buszok a népligeti felüljáróra, miután a 22 hónapig (!) tartó vizsgálatok azt igazolták, hogy biztonságosan használható az építmény. Október 17-től visszavonják az ideiglenesen bevezetett súlykorlátozást, a 100E Repülőtéri Expressz ismét a felüljárón keresztül közlekedik a pesti belváros és Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között. A tehergépjárművek közül továbbra is csak a 12 tonnánál könnyebb járművek hajthatnak fel a felüljáróra – közölte a BKK.

Politikai akció volt a kitiltás?

„Egy főútvonali felüljárón súlykorlátozást és buszok letiltását és elterelését általában alapos műszaki vizsgálatok alapján és nem azok előtt szokták megtenni. De ha már óvatosságból mégis ez történik, a vizsgálatnak nem szabadna 22 hónapig tartani” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid. A BKK korábbi vezetője szerint politikai döntés születhetett, szerinte „a parlamenti választások előtt 3 hónappal nagy hírverés mellett tett intézkedés, a buszok és más nehezebb járművek letiltása valójában azért történt, hogy a főváros nehéz anyagi helyzetét a felüljáró állapotával illusztrálhassa a városvezetés.”

A szakember úgy látja: a téma feledésbe merült, „majd most, hogy az Üllői út forgalmi rendjének átalakítása miatt a 100E reptéri busz dugóba került és valamit lépni kellett, láss csodát, hirtelen felgyorsult a folyamat, megtörtént a mintavétel és kiderült, hogy a felüljáró mégiscsak elbírja a buszokat. Jó lenne ezeket az államszocializmusból örökölt, a közlekedési cégek körüli transzparencia teljes hiányára épülő logikákat egyszer végre magunk mögött hagyni” – írta oldalán Vitézy.

A felújítás jó esetben is csak 2025-ben készülhet el

A főváros közleménye szerint a felüljáró használható, és kisebb felújításokat végeznek rajta: az elvégzendő munka magában foglalja a vízelvezetési rendszer felújítását és a vizsgálat miatt kiemelt hosszgerendák pótlását is.

A felüljáró jövője ezzel 2035-ig lenne biztosítva; az ehhez kapcsolódó munkálatok tervezési és engedélyeztetési folyamata 2024-ben, az élettartam-hosszabbító beruházás 2025-ben valósulhat meg.