A John Hopkins egyetem statisztikái szerint már mintegy 6 milliárd oltás megtörtént, tehát van már tapasztalat annak ellenére, hogy ilyen kevés idő telt el a vakcina kifejlesztése óta – fejtette ki a Heim Pál Gyermekkórház módszertani igazgatója a Spirit FM december 10-ei műsorában. A szakember hozzátette, hogy a gyerekek oltását már számos országban megkezdték, és ezek a vakcinák nem tartalmaznak élő koronavírusokat, tehát olyan oltási reakciókkal kell számolni, mint egy átlag influenzaoltás esetében.

Arról, hogy van-e olyan eset, amikor nem javasolt az oltás beadása Dr. Mészner Zsófia azt mondta: időleges ellenjavallatot ismerünk, a vakcinára való túlérzékenység extrém ritka. A főorvos szerint, akinek igazoltan volt koronavírus fertőzése, annak 3-6 hónapon belül nem érdemes beadatni az oltást, mert ezidő alatt nagy eséllyel nem fog megfertőződni. Körülbelül fél év kell ahhoz, hogy egy lezajlott fertőzés után a védettség annyira kihunyjon, hogy érdemes legyen emlékeztetni – részletezte.

„Ha van hatékony védőoltás, azt gondolom, hogy a gyerekeknek is emberi joguk, hogy ne kelljen kipróbálniuk egy betegséget, ha az elkerülhető”

– fogalmazott a főorvos. Majd hozzátette: előre nem tudjuk kiben fog súlyos változatot produkálni ez a fertőzés, jelenleg is van olyan gyermek a Heim Pálban, akit lélegeztetni is kell. Tehát távolról sem igaz, hogy ez a gyerekeknél kivétel nélkül mindig enyhe betegség – vonta le a következtetést.

Az 5-11 éves gyerekek oltására a hétvégén nyílt meg az internetes időpontfoglaló. Az intőpontfoglalást megelőzően a vakcinainfo.gov.hu oldalon kell regisztrálni a gyerekeket.