A hétvégén a főváros kamionokkal való elárasztását vízionálta Karácsony Gergely a közösségi oldalán. A főpolgármesternek az az abszurd elképzelése, hogy mindezt a kormány okozza, mivel a kormányhivatal előírta a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a jogszabályok betartásával korlátozza a kamionforgalmat.

„A főpolgármester állításaival szemben a valóság az, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen szabályozhatja a budapesti teherforgalmat, de útdíjat nem szedhet a behajtási engedélyekért”

– közölte hétfőn a Budapest Főváros Kormányhivatala.

Felhívták Karácsony Gergelyék figyelmét arra is, hogy a kormányhivatal nem a korlátozás megszüntetésére, csak a jogszabályok betartására kéri a városházát. Miután az elmúlt években a Kúria több vidéki város esetében kimondta, hogy jogellenesek a teherforgalommal kapcsolatos útdíj beszedésére irányuló önkormányzati rendeletek, ezért a kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Fővárosi Önkormányzat felé, amelyben kérte, hogy szüntesse meg a jogellenes helyzetet, azaz az útdíj szedését.

A kormányhivatal szerint a fővárosnak továbbra is van arra lehetősége, hogy szabályozza a Budapest egyes övezeteibe behajtó teherforgalmat, azaz a budapestiek érdekét és a helyi adottságokat szem előtt tartva korlátozza, vagy tiltsa a behajtást.