Több budapesti baloldali önkormányzat is megemelte a képviselői fizetéseket. Nem is egyszer, hanem többször. Vannak kerületek, ahol milliós prémiumokat osztanak, miközben a lakosság sokkal alacsonyabb szintű szolgáltatást kap, mint korábban – írja a Metropol.

A lap összeállítása szerint a Pikó András vezette baloldali testület még a 2019-es választások után azzal indított, hogy megemelte saját képviselői fizetését, s csak ezután döntöttek bármi más közérdekű kérdésről.

Ez év elején újabb fizetés-emelés érkezett. Ekkor a józsefvárosi alpolgármesterek jártak jól: több tízezer forinttal több jutott a zsebükbe az adófizetők pénzéből.

Pikó megemelte alpolgármesterei fizetését

Mint a Metropol megjegyzi, ilyenkor nem hiányoznak a baloldali képviselők az ülésről, de máskor túl gyakran van hűlt helyük, legutóbb néhány napja maradtak távol a józsefvárosi pénzügyi bizottság üléséről.

Egry Attila (Fidesz–KDNP) józsefvárosi képviselő szerint Pikó Andrást és a baloldal képviselőit nem érdekli Józsefváros. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Még arra is lusták, hogy eljöjjenek a bizottsági vagy testületi ülésekre. A napokban például a pénzügyi bizottsági ülésről maradtak távol, ahol a kerület pénzügyeiről döntünk. Ráadásul úgy, hogy mivel többségük van, ők döntenek, és a szintén baloldali elnök hívja össze az ülést

– mondta el a Metropolnak Egry Attila. A képviselő szerint a legfelháborítóbb az, hogy mindeközben rekordköltségvetésen ül a baloldali városvezetés, s nagyszabású fejlesztéseket mégsem látni a kerületben.

Nem jobb a helyzet Zuglóban sem

„Az tisztán látszik, hogy a baloldali képviselők feladata csupán az, hogy az üléseken a szavazógombot a baloldalnak megfelelően nyomják meg” – ezt már Borbély Ádám állította a lapnak. Véleménye szerint a képviselők tiszteletdíja súlyosan aránytalan, a baloldal milliós fizetéseket tesz zsebre havonta. Ráadásul Zugló baloldali városvezetése saját kedve szerint osztogatja a zuglói adófizetők pénzét Borbély szerint, hiszen az önkormányzat cégeinek vezetői pluszban megkapják az éves fizetésük felét.

A képviselő azt is kifejtette, hogy alig két hónap telt el azóta, hogy újabb 20 százalékkal emelte meg a baloldali vezetés az MSZP-s és a DK-s cégvezetők eddig sem alacsony havi bérét.