1848. március 15-én a fiatalok elveiből és célkitűzéseiből alakut ki a 12 pont – kezdte ünnepi beszédét Böröcz Lálszó. A komránypártok palotanegyedi országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette: forradalmi láz hatotta át akkor egész Európát, és nem túlzás azt mondani, hogy a magyar forradalom volt a legmeghatározóbb ebben az időszakban.

„Mi magyarok voltunk, vagyunk, leszünk”

„1848 öröksége, hogy Magyarország legyen szabad, független és magyar ország” – emelte ki, hozzátéve: március 15. a cáfolhatatlan bizonyíték, hogy mi magyarok voltunk, vagyunk és leszünk is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mint kifejtette: a ’48-as mérce mutatja ma is, hogy mi a hazafias nagyság az országépítés és mi az országrombolás. Böröcz László szólt a szomszédban zajló háborúról is, amit szerinte el kell ítélnünk, hiszen a háború nem old meg semmit, csak szenvedést okoz és újabb gyűlöletet kelt. Mindent meg kell tennünk, hogy kimaradjunk a fegyveres konfliktusból, éppen ezért higgadt és felelős kormányra van szükség – fűzte hozzá.

Jónyer: mindig a nemzetért küzdöttem

A szavalatokkal, filmvetítéssel és dalokkal színesített műsor folyamán átadták az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége kitüntetéseit.

A szervezet legmagasabb Hűség a hazához érdemrend nagykereszt kitüntetését a Nemzet Sportolója Jónyer István, négyszeres magyar világbajnok asztaliteniszező vehette át, aki megköszönte az elismerést, hozzátéve, hogy életpályája során mindig a nemzetért küzdött, és erre biztatta sporttársait, barátait is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A szabadságharcosokat – a 48-asokat és az 56-osokat is a hazaszeretet vezérelte és ez jellemző a most kitüntetettekre is – hangsúlyozta Lomnici Zoltán a szervezet tiszteletbeli elnöke. Jónyer Istvánról elmondta: nyíltan vállalta hazafiságát a rendszerváltás előtt is, amikor ezt nem igazán vették jó néven. „Kevesen tudják, hogy 1956-ban szülővárosában is megjelent az orosz harckocsioszlop, és ő gyermekként a harckocsik elé állva, megállásra kényszerítette azokat” – osztotta meg a közönséggel a Jónyer gyermekkori tettét.

A kitüntetettek emlékplakettet és emlékérmét kaptak

Az ünnepségen kiosztoták az Iván Kovács László emlékplakettet, amit: Mattheidesz Konrád oknyomozó újságíró, Tóth Kálmán, a Vasvári Pál polgári egyesület tiszteletbeli elnöke, Kiss László huszárkapitány kapott meg.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az Iván Kovács László emlékérmet: Kovács Borbála, Simon Gyula, Szendrey Kálmán, Máthé András vehette át. Csigás Zoltán, a szövetség elnöke gratulált a kitüntetetteknek.