Kicsit csökkentek a lakásárak Józsefvárosban és Ferencvárosban, kiadó lakást is könnyebb találni

Nedbál Miklós | 2020. 08. 13. – 12:10

Másfél hónapos kiesést okozott a járvány a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán az idei évben, s egy minimális csökkenést is lehet tapasztalni az irányáraknál. Kiadó lakásokhoz most könnyebb jutni, mint korábban.

© Fotó
Baranyai Attila/hirnyolc.hu

„Első körben a legtöbben a járvány előtt jellemző árakkal lépnek a piacra, majd aztán a kereslet, illetve a komolyabb vevők megjelenésének függvényében kezdik mérsékelni az árat a tulajdonosok” – vélekedett a realista.hu oldalon Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodája szakmai vezetője. Az ingatlanközvetítő szerint most elsősorban olyan ingatlanokat lehet az átlagosnál könnyebben, az irányárhoz közeli áron eladni, melyek nem igényelnek felújítást.

Lakásbérlés: növekvő választék, csökkenő árak

Aki nem tud vásárolni, az kiadó lakást keres, ami most könnyebben megy a korábbi évekhez képest, mert nőtt a választék és ereszkedtek a bérleti díjak – olvasható a cikkben. Ez azt jelenti, hogy a IX. kerületben egy kétszobás, csendes, metró-közeli lakást most 135 ezerért lehet bérelni, míg az egyszobás, 35 négyzetméteres garzonok 100 ezer forintért adhatók ki, illetve gyengébb adottságok esetén akár ez alá is csúsznak az árak. 120 ezerért viszont ezekre a garzonokra már egyáltalán nincs kereslet.

Sok tulajdonos nehezen barátkozik meg a csökkenő bérleti díjakkal, valamint a rövid távú lakáskiadás problémáival, így vannak köztük olyanok, akik inkább az értékesítés mellett döntenek.

Hart Erzsébet szerint a jelek inkább az árcsökkenés irányába mutatnak, mivel az érdeklődők jellemzően hosszabb ideig keresgélnek, emiatt nőnek az értékesítési idők, és egyre bővül a választék. Ennek az lehet az eredménye, hogy lassan, de azért lefelé csúsznak az árak, bár az ősz még teljesen bizonytalan.

Forrás: realista.hu

Rovat