A fővárosi parkolási tarifa jelentős megemelését helyezte kilátásba Budapest baloldali városvezetése, amelyről már a héten dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Az autósok és az autós közlekedés ellen hadat viselő Karácsony Gergelyék ötlete szerint négy zónára osztanák Budapestet, és mindegyiken emelkednek a parkolási díjak. A legdrágább helyeken 600 forintos óradíj is lehetséges, de ez még nem minden: egyes helyeken este 10 óráig lenne fizetős a parkolás Budapesten.

További autósellenes lépések jöhetnek

A baloldali fővárosvezetés 2025-ig bevezetné a „károsanyagkibocsátási díjat” (leánykori nevén: dugódíj) a Hungária-gyűrű és a budai „Nagykörút” által határolt területeken reggel 7 és este 19 óra között. Ám Karácsony Gergelyék kritika nélkül csatlakoznának Brüsszel „Városok Energiatakarékossági Sprintje” elnevezésű kezdeményezéséhez is, amely az autósokat is újabb kellemetlenségek formájában érintheti: például csökkenhetnek a sebességhatárok. De közszolgáltatásokat is korlátoznának: rövidítenék a közvilágítás idejét és megszüntetnék az üzletek kivilágítását is.

Pikó is próbálkozott már parkolási sarccal

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó András minden erejével azon küzdött, hogy csorbíthassa a polgári városvezetés által biztosított parkolási kedvezményeket. Tette mindezt a koronavírus-járvány okozta válság kellős közepén, úgy, hogy a kormány tiltásának kijátszásával próbálkozott. A Kúria végül elkaszálta az újabb baloldali sarcot, ám Pikóék addig is 20 millió forintot húztak ki a józsefvárosi autósok zsebéből. Nyugodtak viszont nem lehetünk: Pikó András több fórumon is kijelentette már, amint lehetősége lesz rá, véghez viszi a tervét és megemeli a kerületi parkolási díjakat.

Drágább és kevesebb parkolóhelyet akar a baloldal

Józsefvárost is drasztikusan érinti a baloldali kerületvezetés „ügyködése”: Pikóék terve szerint például a Palotanegyedben jelentősen csökkennének a parkolóhelyek, például a Somogyi Béla utcában is kevesebben állhatnak meg a felújítás után. Egy 2021 novemberi lakossági fórumon pedig Pikó András szétszakadt frakciójának vezetője jelentette ki: nem tudják megígérni, hogy mindenkinek lesz ingyen parkolóhelye.