Júliusban kezdődhet a Blaha Lujza tér „fapados” felújítása

Bányai Rudolf | 2021. 05. 27. – 12:29

Jelentős késéssel és minimumtartalommal, de júliusban végre megindulhat a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amely másfél évig tart. A beruházást 2019-ben rajtra készen vette át Karácsony Gergely Tarlós Istvántól, amely végül addig állt parkolópályán, hogy a kormányzati támogatás felhasználásának ideje csaknem lejár. Ráadásul addig nyírbálták a tartalmát, míg az „fapados” nem lett.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

A Blaha Lujza tér felújítása eredetileg 2019 év végén kezdődött volna el. Tarlós István kész tervekkel, és megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezettel adta át a projektet utódjának, Karácsony Gergelynek. Az új főpolgármester akkor azt mondta: „újragondolják” a terveket, amelyek végül a fiók mélyén landoltak. A program akkor került csak elő, amikor az állam által biztosított 1 milliárdos támogatás határideje a lejárathoz közeledett. Ekkor egyszerűen lefaragták a tartalmi elemeket, és a 4 milliárdos felújításból már csak 2,6 milliárdos rekonstrukció maradt. Ám az azóta eltelt hónapok rávilágítottak, hogy az semmire sem elegendő.

A minimumcsomaghoz is átcsoportosítás kellett

„Jelenleg ahhoz, hogy a minimumcsomag megvalósuljon, ehhez is át kell rendeznünk a fejlesztési forrásaink” – ismerte be Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke egy háttérbeszélgetésen. A főváros tehát 800 millió forintot csoportosít át abból a rendelkezésére álló hitelből, amit várhatóan a Városháza felújításától vonnak el. Az egész beruházás így 3,4 milliárd forintból valósul meg, amiből az állam egymilliárdot finanszíroz.

Plusz 20 fától várnak "ligetes" érzést

Első körben a térfelszínt újítják meg, ahol a jelenleginél várhatóan húsz fával lesz több és ettől a Karácsony Gergely vezette főváros „ligetes érzést” remél. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében tudatta, hogy a téren a gyalogosbarát találkozóhelyek kialakításáért a parkolók helyére árnyas pihenőtereket, zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút.

A felújítás kiemelt feladata, hogy a tér akadálymentes csomópont legyen: ehhez többi között új gyalogátkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatóvá teszik a forgalmas kereszteződést – írták.

A Corvin Áruház felújítása is folyamatban

A Blaha Lujza térrel egyidőben megújul a Corvin Áruház is. A műemlék homlokzatát felújításához Kocsis Máté lobbizott ki 300 millió forint kormányzati támogatást.

Rovat