A panellakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt az év utolsó negyedévében, ami 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb, január 17-én megjelent ingatlanpiaci elemzéséből. Az ingatlanközvetítő adatai szerint a legdrágább kerület a XIII., ahol 928 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni, ezt követi Újbuda, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a panellakások. A harmadik helyre a XIV. kerület fért fel 800 ezer forinttal.

A III. és IX. kerület is lejtmenetben

A kerületek többségében stagnáltak a négyzetméterárak, amitől a III. és Ferencváros tért el, ahol 4 százalékkal, valamint Józsefváros, ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az Otthon Centrum szerint számottevő növekedés csak a XIII. kerületben volt kimutatható.

Megtorpanó fejlődés, köztisztasági-közbiztonsági problémák

A VIII. kerületi kirívó adat nem is olyan meglepő tekintve, hogy a lakossági panaszok egyaránt a köztisztaság-közbiztonság romlásáról, a kerületi fejlődés megtorpanásáról szólnak. A lakossági fórumokon rendre előkerülő probléma a hajléktalanok számának megugrása is, amit a kerület baloldali vezetése kezdetben elismert, majd retorikát váltva letagadott.

Pikó: az elmúlt két évben csökkent a hajlék nélkül az utcán élő emberek száma

Csaknem tizedére zsugorodtak a pályázati források

Bizonyára nem segíti a lakások értékének megőrzését a helyi adók megemelése, valamint a lakossági parkolás brutális megemelése sem.

Megszavazta a józsefvárosi baloldal: kivetik a sarcot a lakossági parkolásra

A negatív ingatlanpiaci változásokra azonban talán az lehet a leginkább hatással, hogy a korábbi fideszes városvezetés által kiemelt tárasházi felújítási programot drasztikusan lecsökkentették. Míg 2019-ben évi 2 milliárd forintot fordítottak erre a területre, a tavalyról áthúzódó ügyeket leszámítva – idén mindössze 270 millió forintot különítettek erre el.