A korabeli (1847) Bécs Budapesten elevenedik meg, a forgatás fő helyszínei a SOTE Anatómiai Intézete, a Szabó Ervin Könyvtár, a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a BÁV székház, a csepeli Duna-part és a keszthelyi kikötő, ahol Bécs hajóállomását veszi majd fel a százhúsz tagú stáb – olvasható a produkció a távirati irodához eljuttatott közleményében.

A sztori

A láthatatlan gyilkos 1847-ben játszódik Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Fotó: Facebook/A láthatatlan gyilkos

A láthatatlan gyilkosról

Koltai Lajos szerint

A láthatatlan gyilkos forgatókönyve zseniális, különösen a dialógusok kiválóak. A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek.

A rendező azt is kiemelte: Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni.

Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét

– mondta Koltai Lajos.

A láthatatlan gyilkos története nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugszik, Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvét rengeteg kutatómunka előzte meg. A film operatőre Nagy András, akivel már Kamondi Zoltán és Szabó István filmjeiben is együtt dolgozott a rendező.

A láthatatlan gyilkos a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás mellett Vida József. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán, társproducere Bederna László.

A láthatatlan gyilkos előreláthatóan 2023-ban kerül a magyar mozikba.

Már több film, színdarab is készült Semmelweisről

Az anyák megmentőjét az egész világon ismerik, élete már többször is vászonra került. Semmelweis Ignác történetéből amerikai film is készült, de Bristolban például színdarabot mutattak be róla az Oscar-díjas Mark Rylance főszereplésével.

Magyarországon az első Semmelweis-film Tóth Endre, azaz André De Toth rendezésében, 1939-ben készült, majd 1952-ben Bán Frigyes szintén Semmelweis címmel készített róla nagyjátékfilmet. Legutóbb 2019-ben Cibulya Nikol a Láz című kisfilmjében mesélte el a világhírű magyar orvos küzdelmét. Semmelweis Ignác szabadságharcának történetét a Koltai-féle megközelítésben még senki sem dolgozta fel – emelik ki a közleményben.

Semmelweis és Józsefváros

1969-től Semmelweis nevét viseli a magyar orvosképzés legnagyobb fellegvára, a Józsefvárosban több karral is működő Semmelweis Egyetem. Kerületünkben két szobor is őrzi emlékét. A legismertebb a Gyulai Pál utcában, a Szent Rókus kórház bejáratánál található. A szobor Stróbl Alajos munkája és eredetileg az Erzsébet téren állították fel 1906-ban. Majd’ fél évszázaddal később, 1948-ban került a Gyulai Pál utcába – írtuk korábbi cikkünkben, amely itt érhető el.

Kevésbé ismert, hogy a Semmelweis Egyetem – Mária és Szentkirályi utcák közötti – Belső Klinikai tömbjének udvarán is áll egy egészalakos Semmelweis-szobor. 2019 tavaszán Józsefváros önkormányzata posztumusz díszpolgári címet adományozott a neves orvosnak, aki egyébként hat éven át a Szent Rókus kórház szülészeti osztályán dolgozott.

Forrás: MTI/Hírnyolc