A Kormány 1984/2020. sz. határozatával még közvetlenül az ünnepek előtt döntött a Keleti pályaudvar aluljárószintjének megújítására indult projekt finanszírozásáról, így biztosított a fedezete a jövőre a MÁV beruházásában kezdődő munkáknak – közölte Vitézy Dávid Facebook oldalán. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója az is írta, hogy a beruházást a MÁV a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben készítette elő, a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja társfinanszírozza.

A Keleti pályaudvar metróból a vonatokhoz vezető aluljárószintjén:

– új ügyfélcentrum és jegyautomaták kapnak helyet, a korábbi pénztár helyén,

– új mozgólépcsők, új liftek kötik össze az aluljárószintet a vonatokkal,

– új közforgalmú mosdók jönnek létre,

– az aluljáró általános esztétikai színvonala is megújul, csatlakozva a négyes metró idején megújult aluljárórészhez.

A kulturált jegyváltási lehetőségeken túl a beruházás a metró felől a vonatok akadálymentes és lépcsőzés nélküli elérését is szolgálja majd – írja Vitézy Dávid, hozzátéve:

A Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV együttműködik a budapesti és elővárosi vasúti közlekedés megújításában, számos rövid, közép és hosszú távú terven dolgozunk.

A jelenlegi terv a rövidebb távú intézkedések közé tartozik: ha a fedezetbiztosítást követően sikeresen zárul a közbeszerzés, 2021-ben indulhat a munka a Keleti aluljárószintjének teljes megújítására.