Sajtómunkatársakkal és számos szervezővel együtt mintegy huszonöt-harminc ember gyűlt össze a Keleti pályaudvarnál, ahol a migránsokat segítő egyesület a sétáját elindította. Itt felidézték a 2015-ös migrációs nyomás csúcspontjának eseményeit, a sátrazó tömeget, a tüntetést a vonatok indításáért, valamint a menetet az Ausztria felé tartó autópályán.

Az eseményen elhangzott, hogy a kormány hiába hergelte fel a migránsok ellen az embereket, mégis sokan segítették az illegális bevándorlókat, hogy komfortosabb legyen az itt tartózkodásuk. A kis csoport innen átvándorolt a II. János Pál pápa térre, amit hat évvel ezelőtt migránsok leptek el. Itt rövid személyes történeteket hallhatott a közönség arról, hogy hogyan segítettek a helyiek. A séta innen a Népszínház utcában folytatódott, ahol különböző migránsok által üzemeltetett vendéglátóhelyeket kerestek fel, majd a Teleki László téren egy piknik keretében ért véget. 

Ugyan a séta nőknek lett megszervezve, arról viszont nem esett szó, hogy az illegális bevándorlók döntő többségben fiatal férfiak voltak. Ahogyan arról sem beszéltek, hogy a II. János Pál pápa téren akkoriban áldatlan állapotok uralkodtak, a helyiek féltek lemenni az utcára, mert az illegálisan az országba érkezők tüzet raktak, szemeteltek és oda piszkítottak a parkba, ahol még késes támadás is előfordult. Az illegálisan hazánkban tartózkodó tömeg elvonulása után 80 millióba került a tér helyreállításának költsége.

A programot Józsefváros önkormányzata a Nem kérünk virágot – alternatív nőnapi pályázatának keretében támogatta. Pikó András korábban azt hangoztatta: ő maga is volt a II. János Pál pápa téren ételt osztani az illegális bevándorlóknak 2015-ben.

Kocsis Máté: „Szégyelljék magukat!”

Itt az élő példa, hogy bevándorláspárti, migránspárti baloldalunk van – kommentálta a hírt a Hírnyolc kérdésére Józsefváros korábbi polgármestere. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: sokan nem hitték el, hogy a kerület hajléktalan-, drog- és migránstanya lesz. „Aki nem erre számított, azt sajnálom, de mi megmondtuk előre. Ez a séta a mai budapesti viszonyok között provokációnak minősíthető, tehát ha az önkormányzatnak arra nem volt ereje, hogy a gyerekeknek 60 év után először – jelzem – nyári gyerektábort szervezzen (Káptalanfüreden), arra viszont volt ereje, hogy migránstúrákat szervezzen a VIII. kerületben, akkor minimum, hogy szégyelljék magukat. Az a minimum.