A folyosón ürülék, bútorhalom, a használt pelenka az ablakon keresztül repül ki, éjszaka megy a mulatozás, italozás, drogozás mióta Karácsony Gergely hajléktalanokat költöztetett a Kőbányai út 22. számú bérházba – mesélte lapunknak Irma, aki egy évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra azzal szembesült, hogy ilyen szomszédságot kapott. A helyzet azóta csak romlott, folyamatos a konfliktus a régi lakosok és a beköltöztetett hajléktalanok között, mert mint a régiek állítják, a beköltöztetett személyek többsége nem is akar beilleszkedni.

Noha a kerületi lakosok esnek áldozatául a baloldali városvezetők ilyen célú kísérletezgetéseinek – hiszen ők szembesülnek a kellemetlen szomszédsággal járó gondokkal nap mint nap – a negatív példából nem hajlandó tanulni sem a főváros, sem Józsefváros vezetése. Budapest részvételi költségvetésében is az egyik győztes tétel az üres lakások bérbeadása hajléktalanok számára, amely csak azért sem meglepő, hiszen a szélsőbaloldali A város mindenkié elnevezésű szervezet – amely ezer szállal kötődik kerületünkhöz – egyik alapítója Misetics Bálint, Karácsony Gergely tanácsadója lett.

A fővárosihoz hasonló terveket szövöget a Pikó András vezette Józsefváros is. Egy néhány héttel ezelőtt lezajlott lakossági fórumon, a hajléktalanok lakásba költöztetésének témakörében Molnár György a polgármester tanácsadója kotyogta ki, hogy a kerületi bérlakásállományból tizenhat lakás bérlőkijelölési jogát szociális szervezeteknek adják. Ennek megfelelően a várható forgatókönyv, hogy hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek jelölik ki, hogy kik költözhetnek ezekbe a lakásokba.

A hajléktalanok segítésére pedig van már jó gyakorlat. Éppen Józsefváros korábbi vezetéséhez fűződik a LÉLEK-program kidolgozása, amely komplex segítséget nyújtva, nemcsak lakhatást biztosított, hanem fokozatosan integrálta vissza a társdalomba és a munka világába azon hajlék nélkülieket, akik együttműködtek a sorsuk jobbítása érdekében.