Hosszú ideje tart a Somogyi Béla utca kálváriája. A József körúttal párhuzamos kis utcácska felújítása évek óta várat magára. Már-már fellélegezhettek az ott lakók, amikor kiderült, hogy Kocsis Máté lobbijának köszönhetően beleépítették a Blaha Lujza tér projektbe, csakhogy Karácsony Gergely költségvetési okokra hivatkozva kivette onnan. A lakosok petíciót indítottak a felújítás érdekében, ami meghátrálásra késztette Józsefváros polgármesterét. A fővárossal szemben azonban nem tudta a kerület érdekeit megfelelően képviselni Pikó, így Budapest helyett végül a város kasszájából indulhatott el a felújítás. Az eredeti terveket azonban még septiben módosították, így az egyébként is pakolási nehézségekkel küzdő környék lehetőségeit további parkolóhelyek kihúzásával szűkítették.

Fotó: Hírnyolc

Feltúrták, otthagyták…

Így jutottunk el május első napjaihoz, amikor is nagy lendülettel nekiláttak a munkagépek felmarni a Somogyi Béla utca aszfaltját, illetve elbontották a páros oldal járdáját. Az első napok látványos munkavégzése azonban hamar elapadt, olyannyira, hogy az egy hónapja feltúrt utcában hetek óta nem láttak a lakosok dolgozó útépítőt.

Vajon tovább csúszik a felújítás?

„Csak addig dolgoztak, amíg fel nem túrtak itt mindent. Így most nem is parkolhatunk az utcában, ráadásul, ha esik, sárban tudunk csak hazajutni” – mondja Marcsi, aki Somogyi Béla utcai lakos.

Fotó: Hírnyolc

Egy az utcában dolgozó férfi azért háborodott fel, mert így az áruszállítás is nehézkessé vált. „Ha elkezdték, akkor fejezzék is be” – véli Gábor. Edit szerint az iskola miatt áll a munka, úgy gondolja, hogy a nyári szünetre várnak a folytatással, de azt ő sem érti, hogy akkor miért kezdték el május elején, miért nem akkor, amikor lehet dolgozni.

Megkérdeztük a projekt lebonyolításával megbízott BKK-t, hogy:

Miért állnak a munkálatok?

Mennyit csúszik emiatt a beruházás?

Mikorra készül el a Somogyi Béla utca felújítása?

Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS:

A BKK azt írta lapunknak, hogy azért áll a munka, mert a közművek helyzetéről korábban kapott adatok nem feleltek meg a valóságnak. A kivitelező olyan helyen bukkant kábelkötegekre, ahová az új csatornát fektették volna, az áttervezés azonban megtörtént, hamarosan folytatódhat a munka. A közlekedési vállalat szerint ez a leállás nem okoz csúszást, és várhatóan ősszel elkészül a Somogyi Béla utca felújítása.