Október 27. és november 2. között reggel hét és este nyolc óra között tartanak nyitva a temetők, november 3-ától ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, azaz reggel fél nyolctól délután öt óráig látogathatók a sírkertek – közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója. A kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében október 29-től november 2-áig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani (kivétel ez alól az Új köztemető), de mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező bemehetnek autóval is.

Ünnepi szentmise és népdalelőadások a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ünnepi szentmisével és népzenei produkciókkal is várja az emlékezőket november 1-jén a Fiumei úti sírkertben.

Délután három órától ünnepi, népzenével kísért szentmise és virrasztás lesz a sírkert központjában, a Szentkereszt szakrális téren, amelyen a Villő és a Fuvalom Énekegyüttes, a Vox Angelis – a Szent Angéla Ferences Gimnázium gregorián énekesei –, valamint a Magyar Tekerőzenekar is közreműködik.

A NÖRI évek óta megemlékezik azokról a Fiumei úti sírkertben nyugvó hírességekről, akiknek a sírját már nem látogatják. Idén először a látogatók is csatlakozhatnak ehhez a hagyományhoz. A sírkert bejáratánál található Infópontban lehet gyertyát és térképet kérni, ha valaki szeretne saját halottai mellett történelmünk nagyjaira is emlékezni.

A Fiumei úti sírkert meghosszabbított nyitvatartással látogatható: péntektől október 31-ig, november 1-jén és 2-án 7 órától 20 óráig, hétfőtől csütörtökig, valamint november 3-tól november 6-ig 7 és 18 óra között.

Megkülönböztetett figyelemmel készül a rendőrség

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a mindenszentek ünnepének és a halottak napjának időszakában a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség tapasztalatai szerint ugyanis ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát.

Forrás: MTI, NÖRI, police.hu, Hírnyolc