Rettegnek az egyik eddig békéd újpesti nyugdíjas otthon lakói. Karácsony Gergely ugyanis, mint fenntartó az épületbe elkezdett hajléktalanokat beköltöztetni, köztük italozó és feltehetően mentális beteg embereket, akik megkeserítik a mindennapjaikat. És ez még nem minden: a beköltözők behurcolták az otthonba az ágyi poloskákat is. Van aki minden napját azzal kezdi, hogy kiporszívózza a lakását, és lefertőtlenít mindent, hazaérve a kabátját azonnal kirázza és reménykedik, hogy nem ébred reggel a testén újabb csípésekkel…

Poloskainvázió: kiviszik az épületből a lefóliázott, poloskás bútorokat a védőruhában, maszkban dolgozó szakemberek, akik a lakók szerint elégetik majd azokat
Fotó: Metropol

Vakarózunk már a gondolattól is”

Ugyanolyan félelemben élünk, mint a pandémia alatt. Akkor a koronavírustól tartottunk, most pedig a poloskáktól. Pszichésen is megterhelő, hiszen vakarózunk már a gondolattól is. Karácsonykor nem engedtem ide a családom, és én sem mentem hozzájuk, biztos, ami biztos – mondta a Metropolnak a nyugdíjasház egyik lakója. A vérszívóktól nem csak a lakók, hanem az ott dolgozók is rettegnek. Van olyan dolgozó, aki nejlonban tartja a ruháit, más betegállományba vonult a csípések miatt, és vissza sem akar menni, annyira fél, hogy hazahurcolja a fertőzést.

Nem ok nélkül: az emberi vérrel táplálkozó ágyi poloska álmunkban támad, a csípése viszkető kiütést okoz és kiirtani házi módszerekkel lehetetlen. Az ágyi poloska akár 200-500 utódot is létrehozhat élete 10-12 hónapja alatt és egy kifejlett példány akár 6 hónapig is kibírja táplálék nélkül. A parazitákat egyedül szakember tudja véglegesen kiirtani, neki is több alkalom szükséges a teljes mentesítéshez.

ágyi poloska

Az ágyi poloska szinte kiirthatatlan, a csípése után viszkető, égő foltok vagy folyadékkal teli hólyagok jelenhetnek meg a bőrön
Fotó: Wikipedia/WHO/Centers for Disease Control and Prevention

Isznak, hangoskodnak és behurcolták az ágyi poloskát”

Márta néni, aki 2001 óta lakik az idősotthonban, elmondta: a hely korábban a békesség, a nyugalom és a biztonság szigete volt – egészen mostanáig.

A mi épületünk az utolsó volt a sorban, eddig három családot költöztettek be, ebből egy pár problémás: isznak, hangoskodnak és behurcolták az ágyi poloskát, az ő lakásukban van a góc. Most ott tartunk, hogy ez az egy pár szétveri 26 másik ember életét. Ráadásul öt üres lakás van az épületben, a főváros kettőbe már ki is jelölt újabb hajléktalan beköltözőket – mesélte aggódva az idős hölgy. – Tisztelettel kérjük, akik ezt kitalálták, gondolják végig újra! Álljanak meg, mi nem szeretnénk, hogy ide költöztessenek fedél nélkülieket. Keressenek másik módszert a kitalálók. Olyat, ami valóban segítség a rászorulóknak, és más jogait sem sérti – tette hozzá.

Milliókat fizettek a lakók az időskori nyugalomért

A bentlakók nem vitatják, hogy a hajléktalanoknak szükségük van a segítségre, azonban az ő problémájuk ezzel nem oldódik meg, a többség ugyanúgy folytatja az antiszociális életvitelt, amellyel pokollá teszik az idős napjaikra békére vágyó nyugdíjasok életét.

A Pécsi Sándor sétányon található nyugdíjasház nem szociális otthon. Az itt élők a bérleményért a beköltözéskor kifizettek egy egyszeri díjat, 4 millió forintot, azért, hogy nyugalomban és biztonságban élhessenek öreg napjaikban. Az ilyen élethelyzetekben a hatalmas összeget sokszor a család teremti elő az állandó gondoskodásra szoruló szerettüknek, de sokan egyenesen a lakásuktól válnak meg az időskori biztonság reményében. Ráadásul ez az összeg akkor sem jár vissza nekik, ha valami miatt elköltöznének. Az újpesti nyugdíjas otthon lakói a beköltözés után önfenntartó életet élnek, még a rezsijüket is maguk intézik. A ház szolgáltatásainak a keretében pedig rendszeres orvosi és nővéri ügyelet vigyáz rájuk.

nyugdíjas ház újpest

A Pécsi Sándor sétányon lévő nyugdíjas ház garzonlakásaiba a beköltözéskor milliókat fizetnek az idős emberek, van aki a lakását adta le cserébe az önkormányzatnak
Fotó: Metropol

Az otthon lakói úgy tudják, a fővárosnak jelenleg kilenc ilyen épülete van, és a tudomásuk szerint mind a kilencbe elkezdtek hajléktalanokat költöztetni. A hozzájuk eljutott információk szerint mindenütt ugyanezek a problémákkal küzdenek az ott lakók.

Elkezdték az irtást, de a veszély maradt

A Pécsi Sándor sétányon lévő idősotthon kálváriájára Nagy István, az újpesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője hívta fel a figyelmet szerdán a Facebook-oldalán. Az azóta közzétett friss bejegyzésében a politikus arról számolt be, hogy a posztja után a főváros munkatársai és egy rovarirtó cég hivatalosan ugyan megkezdte az irtást, de mindössze annyi történt, hogy a hajléktalanok lakásából elvitték a fertőzött bútorokat, új bútorokat hoztak és rovarirtást végeztek.

Ebből ki is derült, hogy igazából nem történt semmi. Kidobták a lakásból az ágyat, maradtak a hajléktalanok. Talán egy ideig nem lesz gond az ágyi poloskákkal, remélem véglegesen, viszont a hajléktalanok továbbra is a házban maradhattak és újabbak költözhetnek melléjük… Az is előfordulhat, hogy az ágyi poloska fertőzés nem szűnik meg, ugyanis nem könnyű megállítani… Az idős bérlők félnek, hogy mikor lesz újabb probléma, ami újból felbolygatja eddigi nyugodt életüket. Azért költöztek a Nyugdíjas Házba, azért áldoztak milliókat vagy adták cserébe oda a lakásukat a bérleti jogért, hogy békés, nyugodt öregkoruk legyen” – számolt be a botrány további részleteiről Nagy István.

Karácsony Gergely nem először járt el így

A főpolgármester nyugdíjasok iránti tiszteletlensége nem új keletű. 2021 októberében a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonban költöztetett be hajléktalanokat az idős emberek közé. Mindezt a Covid 4. hulláma alatt, így az idős emberek nap mint nap ki voltak téve annak is, hogy az űgyi poloskáknál jóval veszélyesebb kórokozó üti fel a fejét az otthonban. Az akciót Karácsony Gergely sem a csepeli lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette. Ahogy azt sem, amikor egy 150 családnak otthont adó hatalmas bérházba telepített be tömegesen hajléktalanokat. Az ott élők egy idő után ki sem mernek lépni a lakásukból, a folyosókon állt a szemét és az emberi ürülék, a házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik” és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is.