Többen jósolták, hogy a 4,5 milliárdos felújítást nem sokáig élvezhetik ki a lakosok: a tér gettósodása szinte borítékolható volt. A közrend és a köztisztaság következetes fenntartása hiányában annak rendje és módja szerint rohamtempóban elkezdett szlömösödni a Blaha Lujza tér. Egy átlagos nyári délutánt és egy délelőttöt is a helyszínen töltöttünk, hogy képet kapjunk a tér állapotáról.

Züllik a tér, mintha nem lenne gazdája

Bár Karácsony Gergely főpolgármester találkozó és pihenőhelynek képzelte el a kulturális élet egykori fellegvárát – ahonnan a kommunista hatalom eltávolította a patinás Nemzeti Színházat –, jelenleg a téren sietős léptű átutazókon kívül leginkább a rosszarcú személyek és a hajléktalanok birtokává vált. Az ülőalkalmatosságokon többnyire fedél nélküli emberek a pihennek, fekszenek, a székek körül kupacokban áll a szemét, ugyanakkor takarítót, rendfenntartót nemigen látni a környéken.

Fotó: Hírnyolc

A DK is idehozza a problémát

A Demokratikus Koalíció pedig csak fokozza ezt a folyamatot. A Gyurcsány Ferenc vezette párt valamiért úgy gondolta, jó ötlet éppen erre a térre szervezni ételosztást, aminek eredményként a város minden részéről ide özönlöttek a fedél nélkül élő szerencsétlen sorsú emberek. És természetesen nem az ételosztással van gond, hanem a helyszínnel.

Az ételosztás előtti pózolás
Fotó: Facebook

A kerület éppen eléggé terhelt ezzel a problémával, talán sehol máshol nincs ennyi hajléktalanellátó mint Józsefvárosban, ezért is lenne célszerű, ha jobban elosztanák fővárosi szinten a fedél nélküliek ellátását.

A hanyag munka már megmutatta jeleit

Hogy rongálás vagy a hanyag munka eredménye, az szinte eldönthetetlen, de a kockakövek itt-ott már ki is jöttek a helyükről.

Fotó: Hírnyolc

Utóbbi a valószínűbb, emlékezetes az elkészülés előtt nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a köztér közepén nem ért össze a térkő, a hézagokat pedig első körben silány módon öntött betonnal kívánták kitölteni. A felújtás ideje alatt – hiába volt jelentős a csúszás – a munkások fociztak, bográcsoztak.

Trehány kivitelezés a Blaha Lujza téren

WC is van, csak nem működik

Na de mi a helyzet a nyilvános illemhellyel, amellyel Karácsony Gergely büszkén szelfizett? Azt is megnéztük mindkét napon, de az is üzemképtelen. Az ajtaja nyitva, így gyakorlatilag használhatatlan. Sőt, valójában sosem működött igazán. Sebaj, ezzel is kipipálva egy programpont, hogy működőképes-e vagy sem, az már – úgy tűnik – részletkérdés.

Fotó: Hírnyolc

A Blaha Lujza téri közvécé története még az eredeti tervekhez nyúlik vissza. A Tarlós Istvántól örökölt beruházás tervei tartalmaztak egy pavilont a villamosmegállóhoz közeli területen, ám ezt költségcsökkentés címén elsőként húzták le Karácsony Gergelyék. Ekkor lépett közbe Pikó András, aki kilobbizta, hogy mégiscsak legyen ott valami wc-nek titulált bódé. Ebből lett aztán a jelenlegi egyfülkés illemhely a tér legeldugottabb sarkában, ami eddig talán többször volt üzemen kívül, mint használható állapotban. Ráadásul még az ára is borsos lett, 250 forintot kellene bedobni a használatért – már ha működne.

Vérciki: alig adták át, már nem működik a Blaha Lujza téri vécé

A köztéri toalettel kapcsolatban megkérdeztük a fővárost, hogy mit kívánnak tenni, annak érdekében, hogy használhatóvá váljon, amint válaszolnak frissítjük a cikket.

Ellopott cserjék pótlásán vitázik a BKK és az önkormányzat

A Somogyi Béla utcát a Blaha Lujza térhez kapcsolódóan újították fel. Ez eredetileg fővárosi pénzből történt volna Kocsis Máté lobbijának köszönhetően, de Karácsony Gergely érkezésével az utca felújításának költségeit főváros végül nem állta. Pikó András „erejét” mutatja, hogy a pénzt erre sem sikerült visszaszereznie elvbarátjától, így a felújítás költségeit a józsefvárosiak állták. De nem csak ez a probléma…

Fotó: Olvasói fotó

A felújított útszakaszon cserjék is voltak, de „2023 nyarára rengeteg növény eltűnt az erre kialakított ágyásokból” – szúrta ki az önkormányzati lap. A cserjék pótlása, a beruházó BKK szerint a kerület ügye, az önkormányzat szerint viszont a BKK kivitelezőjének lenne a feladata a terület fenntartása 3 évig, így a cserjék pótlása is.

Lesújtó vélemények a Blaháról

Pártállástól függetlenül elégedetlenek az emberek a Blaha Lujza térrel: a köztisztaság hiánya gyakran kerül szóba a beszélgetések alkalmával, takarítógépet például nem sokan láttak hosszú ideje – idéz a környéken élőkkel folytatott beszélgetésekből Vitályos Fanny, a Józsefvárosi Fidesz részéről. De – mint mondja – többen panaszkodnak a Rókus-kórházhoz telepített vécére is.

Fotó: Facebook

A Somogyi Béla utcai „zöldszigetekről” pedig Vitályos Fannynak is megvan a véleménye. Szerinte: mindenre jó, csak a funkcióját nem tölti be. „Amellett, hogy állandóan tele van csikkel és szeméttel, néha mocsár tarkítja, és még a parkolóhelyet is elveszi” – fogalmazott.

Megkérdeztük a járókelőket is, hogy mit szólnak a Blaha Lujza tér állapotához:

„Szomorú, hogy nincs gondozva, a gazdátlanság már most meglátszik rajta”

– véli Kinga. Ákos szerint várható volt, hogy újra ellepik a hajléktalanok. János pedig úgy látja: igénytelen lett az egész felújítás. Anna a közbiztonságra panaszkodik: „sose volt jó híre a térnek, és most sincs éppen ezért este lehetőleg már nem járok erre. Jó lenne, ha állandóan lenne itt rendőr.”