A most átadott szárnyépület – amely 1886-ban Kauser József tervei alapján épült – eredeti homlokzatát megőrizték, és a több mint nyolcezer négyzetméter hasznos alapterületű épületben XXI. századi irodák, szemináriumi termek, nyelvi laborok és – a ludovikás hagyományokat őrizve – két vívóterem is várja a hallgatókat.

A felújítások legszebb szimbóluma a Ludovika

„Szemünk láttára, lépésről lépésre, épületről épületre növekszik a Ludovika Campus” – hangsúlyozta Gulyás Gergely a július 7-én az átadáson. A beruházás első öt éve alatt összesen 10 ezer embernek adott munkát, amellyel csaknem 70 ezer négyzetméternyi új épület jött létre. A Ludovika kapcsán indult városfejlesztés első ütemére nettó 34 milliárd forintot fordítottak – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a mindenkinek nyitott Orczy park zöldfelületei is bővültek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) küldetésének azt nevezte, hogy Magyarország szolgálatára minden tekintetben alkalmas és felkészült fiatalokat bocsásson ki.

Fürjes Balázs: Ha a városvezetés az együttműködést választja, Budapest sikerei folytatódhatnak

„Az elmúlt tíz év Budapest gyarapodásának és építésének ideje is volt” – fogalmazott a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. „Készen állunk a városépítő munka folytatására” – jelentette ki, majd hozzátette: ha Tarlós Istvánhoz hasonlóan a mostani városvezetés is az együttműködést, a békés építkezést választja, Budapest sikerei folytatódnak. „Rajtunk nem múlik, valljuk: Budapest nem csatatér” – mondta Fürjes Balázs.

Lepusztult környezetből újjáépített egyetemi campus

A Ludovika 1944-től kezdődött hetven éve „a szétesettség és az enyészet ideje volt” – emlékeztetett. Az épületet és az intézményt, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát és az épületét a kommunisták „se lenyelni, se kiköpni nem tudták”. A XVIII. században létrejött történeti kert 2010-re megsemmisült, a park lepusztult és zűrös hely lett – mondta Fürjes Balázs. Volt itt ipari buszgarázs és beszédes nevű seft nagykereskedés – tette hozzá.

„Innen indultak, amikor nekiláttak hét évvel ezelőtt a rendrakásnak és újjáépítésnek” – mondta Fürjes Balázs, aki köszönetet mondott Kocsis Máténak – az akkori polgármesternek, a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjének – a környezet, Józsefváros megújításáért.

2018 tavaszára felépült Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb egyetemi campusa. Belső-Pest legnagyobb közparkját, az Orczy kertet megújították és kibővítették – mondta Fürjes Balázs, majd úgy fogalmazott: „szebb, tágasabb, tisztább, zöldebb, levegősebb, rendezettebb, biztonságosabb és jóval több sportolási és szabadidős lehetőséget kínáló hely lett” Józsefváros.

Hosszú idő után a szárnyépület végre visszakapja azt a funkciót, amelynek betöltésére épült, azaz újra egyetemi épület lesz – mondta Koltay András, az NKE rektora. A felújításról szólva úgy fogalmazott: „ami történt, az végeredményben nem más, mint a történelem viharkárainak helyreállítása”.

Elismerően nyilatkozott a kerület párbeszédes alpolgármestere

Az átadáson jelen volt Erőss Gábor (PM), Józsefváros oktatásért felelős alpolgármestere, aki szerint „nagyszerű lett” a megújult épület. Az alpolgármester portálunknak arról is beszélt, hogy jó kapcsolatot ápolnak az egyetemmel, kiemelve azt, hogy a felújított Orczy-parkba szervezték a józsefvárosi iskolások napközis táborát, valamint szándékukban áll tovább vinni Sára Botond programját is: józsefvárosi óvodások úszásának biztosítását, ám erről konkrétumokat nem tudott elmondani.