Sokan megjelentek a Fehérlófia tűzfalfestmény hivatalos átadóján a Nemzeti Kulturális Alap Gyulai Pál utcai székházában. Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva a Fehérlófia című filmről elmondta, hogy bár azt több mint 40 éve mutatták be, üzenete ma is érvényes: Fehérlófia ugyanis három sárkánnyal küzdött meg, akik az emberiséget veszélyeztetik. A kősárkány a természeti erőket jelképezi, a hernyótalpon közlekedő tank a háborúk veszélyeire hívja fel a figyelmet, míg a harmadik sárkány a város, amely csalogató ugyan, de megvan a maga ára, a környezetszennyezés.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Bús Balázs, az NKA alelnöke arról beszélt, hogy az idén 30 éves szervezet meghatározó elnöke volt Jankovics Marcell, aki előtt tisztelegve alakították ki az emlékfalat az egyik legnépszerűbb filmjének alakjával.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a művészetnek, a művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van. Monumentális életművének megismertetése és ápolása nemes küldetésünk és kötelességünk – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A rendezvényen a Somogyi Béla utcai Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola végzős diákjainak egy csoportja adott elő egy részletet a filmből. A tűzfalfestés a Színes Város csoport kivitelezésében jött létre.

Mesehősök Józsefváros tűzfalain

Józsefvárosban számos tűzfalat tesznek barátságosabbá különböző mesehősök és animációs jelenetek. A kerület előző, jobboldali vezetésének szívügye volt, hogy gyerekbarát kerületet hozzon létre, ezért támogatást nyújtott azoknak a házaknak is, amelyek tűzfalaira animációs jelenetet képzeltek el. Ezt energetikai felújítással kapcsolták össze, azaz a festések előtt szigeteléssel látták el ezeket a falfelületeket.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Így került többek között a kerületi épületek falaira a kis Vuk, Szaffi, a Nagy ho-ho-ho horgász, a Macskafogóból Grabovszky ügynök, vagy éppen a Vizipók-csodapók. Sajnos Pikó Andrásék érkezésével ez a program is megszűnt.