A fővárosi delegációt a főpolgármester, a kormányét Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti. A kormány javaslatára napirendre kerülhet a fővárosi közösségi közlekedés, valamint a Nagykörút forgalmi átalakításának ügye is – emelte ki Fürjes Balázs.

Júniusban lett volna a Karácsony-éra ideje alatt az FKT negyedik ülése, a felek közösen kitűzték az időpontot és meghatározták a napirendet, de a Városháza váratlanul egyoldalúan lemondta a találkozót – mondta az államtitkár. Az MTI-nek nyilatkozva Fürjes Balázs közölte, örül a Városháza döntésének, örül, hogy a főpolgármester elfogadta javaslatát és folytatják a közös munkát.

Budapestet fejlesztése a mindenkori városvezetés és a mindenkori kormány közös feladata. A budapestiek érdeke, hogy együtt találjanak megoldásokat, kutya kötelességünk az együttműködés

– fogalmazott az államtitkár hozzátéve: ezért tette világossá Orbán Viktor már a választás napján, hogy korrekt partnerségre törekszenek az új városvezetéssel, ezért ígérte meg, hogy minden Tarlóssal kötött megállapodást Karácsony felé is állnak.

Fürjes elmondta: természetesen az sem volt kérdés, hogy a Tarlós-féle közfejlesztések tanácsa munkáját is folytatják az új vezetéssel. „Se házasság, se barátság, se üzlet, se munka nincs vita nélkül, hogy létezne akkor ilyen politikai együttműködés? Az, hogy vannak vitáink, nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással. Főleg, hogy a budapestiek, joggal, párbeszédet várnak tőlünk. A vitáktól nem félni kell, hanem le kell folytatni őket. Nyíltan, őszintén, tisztelettel. A tárgyszerű és szakszerű viták még hasznosak is: segítenek megtalálni a legjobb megoldást. Márpedig a budapestieknek ez az érdekük”.

A tanács feladatai

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére. A tanács a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja. Öt-öt fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak.

Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta eddig háromszor tartottak FKT-t, és olyan jelentős kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint

  • a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése,
  • az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése,
  • vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi 50 milliárd forintos támogatása.

Forrás: MTI