A rendőrök tervezetten vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzik egyebek mellett a piacokat, vendéglátó üzleteket, szórakozóhelyeket, bevásárlóközpontokat. A kijárási korlátozás bevezetése óta a szabályszegőkkel szemben 668 esetben intézkedtek: ebből hétszer született feljelentés, 4 alkalommal helyszíni bírság, a további esetekben figyelmeztetés is elegendő volt.  A térfigyelő kamerák segítségével kiemelt figyelmet fordítanak a csoportos közterületi alkoholfogyasztás megfékezésére is, amely tevékenység a jelenlegi járványhelyzetben fokozott veszélyforrást jelent.

A rendőrök is kapnak védőfelszerelést

A rendőrök a járványhelyzetre tekintettel többféle védőfelszerelést kaptak: így különböző tisztító és fertőtlenítő gélek- és kendők, felületfertőtlenítő eszközök, kesztyű, sebészi szájmaszk, védőszemüveg, FFP-2-es maszk, illetve a fokozott veszélyhelyzetnek kitett járőrök Tyvek védőruházatot is kaptak. Továbbá a rendőri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják – közölte a BRFK. Azt is hozzátették: intézkedési protokoll készült, amely alapján a rendőrök döntenek arról, hogy milyen intézkedéshez, milyen védőfelszerelést alkalmaznak.

A rendőrség csalókra figyelmeztet

A rendkívüli válsághelyzet a csalókat is megihlette. Az emberekben kialakult félelemre alapozva becsapják őket oly módon, hogy hatósági személynek kiadva magukat ingatlan fertőtlenítést, a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

A rendőrök óvatosságra intenek, felhívva a figyelmet arra, hogy:

·         A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik

·         Mindig ellenőrizzék a vállalat vagy személy valódiságát,

·         A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem házalással veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal,

·         Idegent továbbra se engedjenek be a lakásba, házba, kertbe,

·         Az „unokázós” csalások megelőzéséért, ha valaki a hozzátartozóra hivatkozik, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e, amit mondtak.

Ha úgy érzi csalás áldozatává vált, értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

A fotók illusztrációk.