A PPKE Szigony utcai épülete környékét már több nappal korábban biztosította a rendőrség, a környéken parkolni is tilos volt. Pikó András és a helyi baloldal álma ezzel megvalósult: alig volt a környéken autó. A polgármester ugyanakkor nem igazán gondolta, hogy fontos lenne az esemény: Pikó, aki szinte minden apró szösszenetről beszámol közösségi oldalán, a pápa látogatását Józsefvárosban nem gondolta érdemesnek arra, hogy arról beszámoljon.

Vasárnap kora délután már sokan gyülekeztek az intézmény környékén, a helyi árusok is hozták portékáikat, volt, aki magyar zászlóra nyomtatott pápás arcképpel készült.

Fotó: Hírnyolc

Fel kell ismernünk határainkat”

A józsefvárosi egyetemen Ferenc pápa az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott. Előadásában elmondta: az önismeret azt jelenti, hogy „fel kell ismernünk a határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk az önelégültségben gyökerező önhittségünket”. Hozzátette: az ember azáltal, hogy teremtményként ismeri fel magát, alkotóvá válik a világban, ahelyett, hogy azt uralná.

Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel

– mondta Ferenc pápa az egyetem hallgatóságának. Az egyházfő Romano Guardinire, a száz évvel ezelőtt élt vallásfilozófusra és teológusra hivatkozott, aki megkülönbözteti az alázatos és kapcsolatot teremtő tudást, az ismeret egy másik módjától, amely „nem megfigyel, hanem elemez (…), már nem merül el a tárgyban, hanem azt megragadja”. A vallásfilozófus szerint megismerésnek ebben a módjában „az energiák és az anyagok egyetlen cél felé haladnak: a gép felé”.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ferenc pápa az igazságról szólva Jézust idézte:

az igazság szabaddá tesz titeket.

Rámutatott: Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak. Ez a veszély ma sem szűnt meg. A kommunizmus és a konzumizmus közös vonása a szabadság hamis eszméje. A kommunizmus szabadsága olyan szabadság volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek. A konzumizmus szabadsága pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégült szabadság, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz.

Fotó: MTI

Kiemelte: Ezekből kínál Jézus kiutat, mondván, hogy az az igazság, amely az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja. Ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, kapcsolatban maradó, alázatos és nyitott, konkrét és közösségi, bátor és alkotó megismerés. Ez az, aminek a művelésére az egyetemek hivatottak és amit a hitnek táplálnia kell – jelentette ki.

A találkozón részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Freund Tamás, az MTA jelenlegi, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József, a köztestület korábbi elnökei, Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint egyházi és világi felsőoktatási intézmények vezetői.

Úton a Kálvária tér felé

A pápa az egyetemi látogatása után fehér Fiat autójába szállt, majd a Baross utcán a Kálvária tér felé hajtott.

Az utcán sokan várták, hogy tiszteletüket tegyék az egyházfőnek, aki üdvözölte is a rá váró híveket, majd az Illés utca irányába lekanyarodva a repülőtér felé vette az irányt.

Forrás: Hírnyolc, MTI