Gyorsabban felélték Karácsony Gerelyék a Tarlós Istvántól örökölt 180 milliárdos többletet, mint azt bárki is gondolta volna. Miközben számos újságcikk született arról, hogy a fővárosi városházán a dolgozók elképesztő bónuszokat tehettek zsebre, Mártha Imre a közművezér pedig luxuséletvitelt folytat, addig a főváros szépen lassan csődközelbe került.

Fotó: Metropol

Bagdy Gábor volt főpolgármesterhelyettes a Metropolnak arról beszélt, hogy Karácsonyék kormányváltásra számítottak, ezért tervezték az idei büdzsét is csak fél évre.

„A fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent, nem igyekezett spórolni, ezért fordulhatott elő, hogy a cégek átszervezésénél az új vezetők javadalmazásánál nem a takarékosság tükröződött”

– fogalmazott Bagdy.

Azt, hogy nagy a baj, a főváros baloldali vezetői sem tagadják, ők viszont ezt a kormányra, a COVID-ra és a háborúra fogják. Éppen ezért folyamatosan többletforrásért, hitelfelvételi engedélyért folyamodnak a kormányhoz, amely korábban már egyszer kihúzta a gödörből az önkormányzatokat, amikor 2011 és 2014 között átvállalta minden település hitelét.

A kukák leszerelése szimbolikus volt…

Horváth Csaba, az ATV Reggeli start szerdai műsorában arról beszélt: ha nem kapnak további forrásokat a kormánytól, akkor jöhetnek újabb megszorítások, amelyeknek a következményei drasztikusak lesznek.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A korrupciógyanúba került zuglói MSZP-s polgármester BKV leállásával riogatott. Mint mondta: Ha nem engedélyezi a kormány a hitelt, akkor „már csak olyan pénzügyi technikai megoldások vannak, ami amputációval jár. Már csak olyan feladatokról mondhat le a főváros, ami fájni fog a budapestieknek”. Példaként hozta fel a közterületekről leszerelt 3000 kukát, amivel kapcsolatban azonban elszólta magát, mert szerinte az inkább szimbolikus volt, mint pénzügyileg jelentős. Ezzel tehát beismerte, hogy a fővárosi baloldal ezen lépése csupán a kormánnyal szembeni izmozás volt, nem spóroltak vele jelentős összeget.

Fotó: Hírnyolc

Pikó több kukát ígért, de 2,5 év után kevesebb van

Ezzel szemben igencsak megkeserítették a kerületiek életét. A köztisztaság romlására folyamatosan panaszkodnak a józsefvárosi lakók. Pedig Pikó András a kampányában még arról beszélt, hogy 300 új szemetest szerelnek fel, amiből mindössze 35-öt teljesített. A főváros által leszerelt 204 kuka miatt azonban még mindig hiányzik 169 ahhoz, hogy a 2019-es állapotot elérjük.