A probléma márpedig valós, az ott élők jogosan várják, hogy biztonságosan át tudjanak kelni a Kőris utcánál a szemközti oldalra, annál is inkább, mert időközben egy szupermarket is nyitott ott. A város vezetői minden évben elmondják, hogy mennyire fontos lenne az Orczy úti zebra és dolgoznak az ügyön, de eddig nem sikerült felfesteni azt a néhány vonalat.

Az ügy pikantériája, hogy a zebra benne volt az Orczy tér felújítási terveiben, ami Karácsony Gergelyék készen örököltek meg Tarlós Istvántól, ám a megválasztásuk után elkaszálták.

Sokan várták az Orczy tér felújítását, mindhiába

Pikó András pedig mélyen hallgatott. Pedig lehetősége lett volna rá, hogy felemelje a szavát, hisz Karácsony Gergely többször megfordult Józsefvárosban, de a szövetséges főpolgármesterrel szemben valahogy nem sikerült Pikónak a józsefvárosiak érdekeit érvényesítenie. Olyannyira nem, hogy az eredetileg fővárosi feladat pénzügyi fedezetét még át is vállalta, tehát Budapest büdzséje helyett a józsefvárosiak fizetik a számlát. Az indok, miszerint a fővárosnak nincsen pénze éppen a napokban dőlt meg, amikor kiderült, hogy a kommunikációs panelekben szereplő „kivéreztetett Budapest” épp most vásárolja meg 17 milliárd forintért a csatornázási műveket. Tehát pénz az van, csak – úgy tűnik – szándék nem volt soha azt Józsefvárosra költeni.

A dolog másik oldala a zebra költségvetése, ami néhány hónap alatt 15 millióval ugrott meg. Míg tavasszal a képviselő-testület 80 milliót szavazott meg a kivitelezésre, nyáron már 85 millióról beszélt Pikó, novemberben pedig már 95 millióra nőtt a zebra kivitelezési költsége, ami a jelenlegi kommunikáció szerint 2023 júniusára valósulhat meg a főváros kivitelezésében. Erről november 30-án, a Fővárosi Közgyűlésben döntöttek.

Fotó: budapest.hu