Bár a gyalogátkelő létesítése üdvözlendő, ha nem láttuk volna, nem is hinnénk el, hogy szinte népünnepélyként élte meg Pikó András és szűk köre. A nagy átadás előtt fél órával már sürögtek a takarítók a Kőris utca Orczy út kereszteződésében, ahová a polgármester zebrabulira invitálta a lakosokat.

Az átadó előtt fel is mostak. Máskor is lehetne… fotó: Hírnyolc

Meg is jelent mintegy 30-40 ember, többnyire a baloldali önkormányzati képviselők, illetve a városvezetőkhöz közelálló személyek. Pikó emberei Balaton zebra szelettel próbálták oda édesgetni a lakosokat inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A nagy zebraátadó… Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó ünnepeltette magát…

A program beszédek sorával indult. Elsőként Pikó ragadta magához a mikrofont, elmondva, hogy nem akarnak beállni azok sorába, akik néhány méter útszakasz átadására felvonulnak, most azonban valamiért mégis megtette – talán mert közelednek az önkormányzati választások.

Mintha ha fél város felújították volna, oly’ nagy az öröm. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Rádai Dániel alpolgármester is méltatta az átkelőt kiemelve, hogy a környezetét is rendezték rámutatva egy „földkupacra”, amit zöldfelületnek nevezett. Camara-Bereczki Ferenc Miklós körzeti önkormányzati képviselő levélben üdvözölte a megjelenteket, ugyanis a jeles alkalommal külföldön tartózkodott.

A megújult zöldfelület… Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Antifa-, LMBTQ-törzshelyre szervezték a bulit

A program csúcspontjaként a megjelentek ünnepélyesen átsétáltak a túlsó oldalra, ahol Pikóék a Gólya nevű kocsmába invitálták a résztvevőket. Éppen oda, ahol gyakran adnak műsort nőnek öltözött, kisminkelt férfiak, azaz drag queenek.

Az erőszakos antifák és a drag queenek törzshelyét reklámozza az önkormányzat lapja

A helyszín mindemellett az antifák egyik törzshelye is, talán ezért jelenhetett meg Jámbor András országgyűlési képviselő, aki annak idején a Mérce nevű blogját antifa szócsőnek álmodta meg.

A zebrán túl, lehetne egy felújított Orczy terük is a környékbelieknek…

Abban mindenki egyetért, hogy az Orczy úti zebrára nagy szükség van. A környéken élők régóta várták már, hogy elkészüljön hiszen nem volt egyszerű gyalogosként átkelni az úton.

A megoldás azonban már akkor adott volt, amikor Pikó beleült a polgármesteri székbe. Kevesen tudják, de a forgalmas főutak a főváros kezelésében vannak. Tarlós István korábbi főpolgármester és a kerület előző vezetése az Orczy tér teljes megújítását tervezte, a beruházás pedig tartalmazott volna egy plusz zebrát is az Orczy útra. A kivitelezésre azonban már nem kerülhetett sor, hiszen Karácsony Gergely egyik első intézkedése volt a projekt elkaszálása, amivel egyben a zebrára is nemet mondott.

Felháborító, hogy mégsem újul meg az Orczy tér – mondják a lakosok

Karácsonyék világossá tették, hogy nem kívánnak áldozni az Orczy úti zebrára, Pikó pedig ahelyett, hogy kiállt volna a lakosság érdekéért és kilobbizta volna a fővárosi megvalósítást, behúzta fülét-farkát és a józsefvárosiak pénzét tette bele a projektbe.

A 2019 óta ígérgetett zebra így négy évnyi huza-vona után készült el. Pikó pedig úgy ünnepli ezt a néhány csíkot az aszfalton, minta ez lenne a mesterműve. Mondjuk tény, hogy ennél nagyobb beruházás – amit ők kezdtek el és vittek is véghez – nem nagyon volt ez alatt a majd fél évtized alatt, amióta a baloldal regnál a kerületben.