Elvileg leszállíthatják a BKK járatairól, aki maszk nélkül utazik

Nedbál Miklós | 2020. 08. 14. – 09:27

Reméljük sűrűn járnak majd az ellenőrök a 9-es, 83-as és 99-es vonalán, mert errefelé elég gyakran látunk maszk nélkül utazókat.

© Fotó
Sebastiaan Stam/Unsplash

„A környező országokból ismét növekvő betegségszámokról érkeznek hírek, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a szabályt: a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat. A Budapesten utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor lazul a maszkviselési fegyelem” – közölte a BKK.

Nem múlt el a járvány, továbbra is kötelező az arc eltakarása a járatokon

Bár jelenleg hazánkban alacsony a fertőzésszám, azonban még korántsem múlt el a COVID-19 járványveszély.

Ezért arcunkat továbbra is kötelező maszkkal – vagy annak hiányában kendővel, esetleg sállal – eltakarni a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is. A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk.

Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt – olvasható a közleményben.

A kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van, ennek ellenére a tapasztalatok szerint Budapesten az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem. „Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog” – közölte a BKK.

A maszkviselési fegyelem szerintünk még nagyobb mértékben is „lazult” a közelmúltban, a Baross utcai járatokon, a 99-es buszon, de a 4-6-os villamosra se tudunk úgy felszállni, hogy ne látnánk maszkot nem viselő utast.

Kik ellenőrzik a maszkviselést?

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására.

© Fotó
MTI/Vajda János

Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

A BKK azt is közölte: az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ugyanakkor a járművezetőknek nem, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül.

Rovat