A Blaha Lujza tér rekonstrukcióját indulásra készen adta át a leköszönő Tarlós István 2019 őszén utódjának, Karácsony Gergely főpolgármesternek. A beruházás mögött kész tervek, és ami a legfontosabb a hozzá rendelt pénzeszköz – mintegy 4 milliárd forint – is a baloldali városvezetés rendelkezésére állt, amiből 1 milliárdot a kormány biztosított. Karácsony Gergely és csapata azonban a munkálatok megkezdése helyett elásta a projektet a fiók mélyére azzal a szlogennel, hogy „újragondolják” a tér felújítását.

A mintegy másfél évig tartó „újragondolásnak” az lett az eredménye, hogy megemelkedtek a kivitelezési költségek, így már csak a minimális tartalomra maradt forrás, és annak biztosításához is át kellett csoportosítani máshonnan. A költségvetési toldozgatás-foltozgatás során először 3,5 később már 4,5 milliárdot tettek a projekt mögé, a műszaki tartalom azonban már követte az áremelkedést, továbbra is csak „fapados” marad a rekonstrukció.

Se lift, se közvécé, se közösségi épület

Drágább lesz, de legalább nem épül meg egy csomó minden. Például nem épül meg az a lift, ami összekötné az aluljárót a felszínnel, ugyancsak nem épül meg a nyilvános wc, és az az épület sem, ami közösségivé tenné a teret

– sorolta Sára Botond „korábbi polgármester, aki szerint további rossz hír a palotanegyedieknek, hogy a Somogyi Béla utca felújítása is csak opció, azért még majd meg kell küzdeni.

Lapunknak se a BKK, se a főváros nem válaszolt

A Somogyi Béla utca átépítését nem törölték végleg, de ezek már csupán opciós tételként szerepelnek a tenderben, ezért kérdéses, hogy lehívják-e – írta a közelmúltban a Világgazdaság.

A palotanegyedi utca felújításával kapcsolatban több ízben is kerestük a kivitelezést koordináló BKK-t és a Budapest Városházát is, de sehonnan nem kaptunk válaszokat, ami tovább erősíti azt a feltételezést, hogy ennek felújítása elmarad. Érdekesség, hogy a tér felújításának első elképzeléseibe a Somogyi Béla utca rekonstrukciója nem tartozott bele.

Azt Kocsis Máté országgyűlési képviselő, korábban Józsefváros polgármestere érdekképviseletének köszönhetően rendelték hozzá. Emellett Kocsis Máté szorgalmazta a Corvin áruház felújításának szükségességét is, amelynek rendbetételéhez 300 millió forint kormányzati támogatást lobbizott ki.   

Külföldi kivitelező, aki a tönk szélére juttatta hazai riválisait

A Blaha Lujza tér kivitelezését a magyar vállalkozások helyett az osztrák Strabag egyik leányvállalata nyerte. Az az építőipari vállalat, amelyről Karácsony Gergely korábban azt nyilatkozta, hogy „a tönk szélére juttatta hazai riválisait”. A jelenlegi 4,5 milliárd forintos beruházás várhatóan 1,5 év múlva készül el. Elsőként azok az elemek, amelyek a kormány 1 milliárd forintos támogatásából valósulnak meg.