A lezárások, sávszűkítések miatt a Rákóczi úton araszoló hosszú kocsisor is jelezte június 12-én – a Blaha Lujza tér felújításának nyitányán –, hogy az elkövetkezendő hónapokban mi várható a környék közlekedését tekintve. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) kora reggel soha nem látott mennyiségű takarítót vezényelt ki a területre, hogy 10 órára megtisztítsák a terepet az ott sajtótájékoztatót tartó Karácsony Gergely főpolgármesternek, illetve Pikó András és Niedermüller Péter polgármestereknek.

Nincs magyarázat arra, hogy miért egyszerre indulnak a várost lebénító beruházások

Régóta várt munka kezdődött meg, hiszen a Blaha Lujza tér Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, amely mégis a főváros „szégyene” volt az elmúlt évtizedekben – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint a cél, hogy a Blaha Lujza tér Budapest büszkesége lehessen. Karácsony köszönetet mondott a kormánynak, hogy a költségek mintegy negyedével támogatja a beruházást. Arra viszont, hogy miért egyszerre zajlanak a fővárosban komoly lezárásokkal járó beruházások, kitérő választ adott a főpolgármester. 

Pikó örül a Corvin áruház felújításának, amihez Kocsis Máté lobbizott ki támogatást

Pikó András józsefvárosi polgármester nagyon örül, hogy rendbeteszik a Blaha Lujza teret, amire – mint mondta – már több mint fél évszázada várunk. Mint kiderült, személyesen ragaszkodott ahhoz, hogy legyen ott közvécé, amelyet majd a főváros fog tisztán tartani, és fontosnak tartja azt is, hogy megújul a Corvin áruház homlokzata és belső funkciói. Azt viszont már nem tette hozzá, hogy ez utóbbihoz hozzájárul az a 300 millió forintnyi kormányzati támogatás is, amelyet elődje, Kocsis Máté lobbizott ki.

Hiába több a Blaha felújításának költsége, nincs pénz a Somogyi Béla utcára

Amiről szintén nem tett említést Józsefváros polgármestere, az a Somogyi Béla utca felújítása, amit szintén Kocsis Máténak köszönhetően tervezett bele az előző városvezetés. Mint kiderült, azért nem beszélt róla, mert a jelenlegi állás szerint nincs rá pénz, holott a kivitelezési költség jóval meghaladja a korábbi terveket, amikor még tartalmazta a Somogyi Béla utca rekonstrukcióját is a beruházás.

Pikó András a kérdésünkre elmondta: most abban a helyzetben vagyunk, hogy a kerület és a főváros is keresi a lehetőségét, hogy megújuljon a Somogyi Béla utca is, a közbeszerzésben opcionálisan benne van, ennek az anyagi feltételeit kell megteremtenünk. Most jelenleg ez még nem biztos.

 

Az eseményen Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester arról beszélt, hogy ők megvalósítják azokat a fejlesztéseket, amiket az előző városvezetés nem tett meg. „A Lánchíd, most a Blaha Lujza tér” – sorolta a projekteket, amiket gyakorlatilag készen – forrással ellátva – örököltek meg Tarlós Istvántól, mégis vártak az elindításával, amelynek az is lett az eredménye, hogy jelentősen megemelkedtek a költségek.