Habár az egykori Corvin áruház felújításához Budapest főpolgármesterének, pláne Józsefváros polgármesternék túl sok köze nem volt – Pikó Andrásnak még a Blaha Lujza tér felújításához sem –, a baloldali politikusok büszkén feszítettek a keddi ünnepélyes átadón.

Mindenkinek van egy élménye a Corvinról…
„Fantasztikus látni, hogy az épület nyitása után majd’ 100 évvel is ilyen sokan érdeklődnek ennek a gyönyörű, de hányattatott sorsú épület jövője iránt” – mondta üdvözlőbeszédében Balogh Olivér a tulajdonosok képviseletében.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Mindenkinek van egy élménye Corvinról – tette hozzá –, ezt szeretnék továbbvinni a megújult Corvin Palace-szal. Mint mondta: ezért lesz az épületben modern művészeti galéria, közösségi iroda és ezért tárgyalnak olyan lehetséges bérlőkkel, akiknek köszönhetően a következő generációnak sok jó élményük születhet itt.

Miért fejlesztünk?
Pikó András úgy látja, a Corvin Áruház fontos volt régen és az ma is. „Miért fejlesztjük a várost?” – tette fel a kérdést Józsefváros polgármestere, az a városvezető, akinek irányítása alatt a kerület korábbi fejlődésének üteme igencsak kizökkent.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szerinte az embereknek fejlesztünk, azért kellenek a térre székek, fák, s azért kell ez a homlokzat és olyan közösségi terek – mint például majd a Corvin Palace-ben is –, ahol az emberek jobban érezhetik magukat.

Ez egy traumatizált tér
Karácsony Gergely úgy véli, mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják elrontani egyesek közös örömét, ezzel utalt arra a Fidelitas által kifeszített molinóra, amely a hazai baloldal háború melletti kiállását, illetve arra a hangszórón bejátszott szövegre, amely a főpolgármester „háborúban állunk” szavait idézte fel az ünnepség alatt.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

„Ez egy traumatizált tér, történelmi bűnöket követtek el a tér ellen: lebontották a Nemzeti Színházat, autópályányi forgalmat vezettek ide és alumíniumburkolatot tettek az áruházra” – fejtegette a főpolgármester hozzátéve, ha „kellően figyelmesek vagyunk a múlt értékeire, akkor a jövő sok szempontból tud ezekre alapozni”.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Karácsony azzal zárta beszédét, hogy „az országot megosztani akaró, minden örömünket elrontani akaró, mindenben szőrszálat hasogatni akaró hatalom nem tudja elrontani azon örömünket, hogy Budapest visszakapta egykori épületét.”

A kezdetek és a szoci „felújítás”
A Corvin áruházat 1915-ben kezdték el építeni, de az első világháború miatt csak több mint egy évtizeddel később, 1926. március 25-én nyitott meg. A Reiss Zoltán által tervezett áruházba a belépőket márványos lépcsők, tölgyfafaragásos korlátok és oszlopok impozáns látványa mellett, felkészült dolgozók fogadták a különböző osztályokon. Később itt helyezték üzembe meg az ország első mozgólépcsőjét is.

Az ország első mozgólépcsőjét a Corvin áruházban üzemelték be

A második világháború végén egy része az áruháznak kiégett, ezeket a sebeket hamar orvosolták. Az 1956-os harcok nyomait azonban még 10 évvel később sem sikerült helyreállítani, az akkor a felújítás helyett alumíniumborítás mögé zárták a patinás homlokzatot, amelynek rögzítése a háborús sérüléseknél is nagyobb károkat okozott.

 

Az a jó kis alumíniumborítás…
Még feltehetően sokunk emlékezetében él ez az alumíniumborítás, a Blaha Lujza tér egyik csúfos mementója volt így az épület. Az előző önkormányzati ciklusban az akkori polgári városvezetés ezért azt szorgalmazta, hogy kerüljön le az alumíniumborítás a magánkézben lévő épületről. A bádogborítás elbontására egyébként 2018-ban került sor.