Lelkiismereti kötelességüknek érzik, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek a rászorulóknak – közölték a szervezők. Mint írták: az egyházi iskolák közül többen vállalják a menekült diákok felvételét az intézménybe, illetve a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és a Piarista Gimnázium tanítást szervez a menekült fiataloknak a Piarista Gimnázium belvárosi épületében. A tanórákat a kezdeményezéshez csatlakozó egyházi iskolák tanárai tartják önkéntes munkát vállalva.

Az oktatás a Budapestre érkező menekült családok elhelyezését követően indulhat meg. A szervezők várják önkéntes tanárok jelentkezését is a visszajelzes@budapest.piarista.hu e-mail címen. A közleményben úgy fogalmaztak:

„hivatásunkból fakadó meggyőződésünk, hogy az oktatás-nevelés által békésebb, humánusabb társadalom építésén munkálkodhatunk. Kezdeményezésünk nem egyszerűen szolidaritásunk tettekben megnyilvánuló kifejezése. Hiszünk abban, hogy a városunkba érkező menekülteknek nyújtott segítségünk lehetőség” a Jézussal való találkozásra „embertársaink szolgálatán keresztül”.

A kezdeményezésben a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, a Piarista Gimnázium, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, a Práter utcai Szent Benedek Gimnázium és Technikum, valamint a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium vesz rész.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete továbbra sem közölte, hogyan segítenék a menekült gyerekek oktatását, ehelyett a tanárok kormányellenes sztrájkkal van elfoglalva.

Forrás: MTI