Örömteli, hogy szeptember 2-ától a 14 év alattiak ingyenesen vehetik igénybe a budapesti közösségi közlekedés járatait. A főpolgármester előterjesztését egyhangúlag elfogadták a fővárosi közgyűlés tagjai.

Fotó: onkormanyzati tv

A Fidesz frakció szerint érdekes, hogy ez a két évvel ezelőtti kampányígéret éppen most kerül elő, amikor a baloldal miniszerelnök-jelölti pozíciójára aspirál Karácsony Gergely. A főpolgármester elismerte, hogy ez egy közpolitikai csomag része.

Vita alakult ki abban is, hogy milyen pénzügyi hatása lesz az intézkedésnek. Karácsony Gergely szerint nehéz megmondani a döntés mérlegét pénzügyileg. A főváros vezetése úgy számol, hogy mintegy 320 milliós kiesés keletkezik Budapest büdzséjében.

Csakhogy Láng Zsolt frakcióvezető és Kovács Péter polgármester (Fidesz) felhívták arra is a figyelmet, hogy a főváros ezzel elveszíti az állami kompenzációt is. A kalkulációik szerint ez az intézkedés éves szinten 7-8 milliárdos lyukat üt majd a főváros költségvetésében. Mint mondták, örömteli, hogy van erre fedezete Budapestnek, ám ez messze nincs összhangban azzal, amit Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a napokban mondott: miszerint a főváros csődközeli helyzetbe kerül év végére.