A társasház házirendjében szabályozhatja azt, hogy az udvaron lehet-e sétáltatni állatot (meg is tilthatja). Azt is szabályozhatja, hogy a lakásajtótól a közterületig vezető úton az állatra kell-e pórázt, szájkosarat rakni.

A Házirend módosításához (mivel az a Szervezeti és Működési Szabályzat része) speciális szabályoknak kell megfelelni. A Társasházi törvény alapján minősített többséggel (összes tulajdoni hányad legalább felének plusz 1 tulajdoni hányad igen szavazatával) lehet azt módosítani.

Egészen mások a viszonyok, amikor egy társasház a lakásban egyszerre tartható állatok számát kívánja szabályozni. Egészen a kúriáig jutott az az ügy, amiben egy ház úgy szabályozta az állattartást, hogy a lakásban csak egy kutya és egy macska tartható, s ezt egy tulajdonos megtámadta. Az elsőfokú bíróság a társasháznak adott igazat, de a másodfokú a tulajdonosnak… A társasház a Kúriához fordult, aki az első fok ítéletét hagyta jóvá, miszerint a társasházban a mindennapi együttélés összes helyzete szabályozható, így az állattartás is. A Kúra indoklása szerint:

„A lakás célú használat (…) szabályait a tulajdonostársak úgy alkotják meg, hogy a konfliktusok lehetőségét a minimálisra korlátozzák a közösségben. Városi körülmények között a nagyobb számú háziállat tartása tipikusan nem tartozik hozzá a magánlakás használatához, de a szükségesség-arányosság elvét általában nem sérti egy vagy két háziállat tartása.”