Látványosan nem halad a felújítás, hetek óta csak a szemetet fújja a szél. A dugó állandósult, az emberek meg fagyoskodnak a szétvert buszmegállókban – írja a Metropol február 2-ai számában. Ezt erősítették meg olvasóink is, akik közül többen azt nyilatkozták, hogy a szertehagyott munkaeszközökön kívül embert nagyon régen láttak a munkaterületen.

Emlékezetes: Karácsony Gergelyék kész tervekkel és hozzá rendelt forrásokkal vették át a Blaha Lujza téri beruházást, amit ráadásul a kormány 1 milliárd forinttal támogat. A fiók mélyére csúsztatott projekttel azonban addig vártak, míg a költségek megemelkedtek, emiatt fapadosra faragták a megvalósítandó elemeket, és ráadásul a Somogyi Béla utca felújítását is kivették, amit korábban Kocsis Máté, a kerület volt polgármestere lobbizott ki. Ez utóbbit csak a lakosok és a helyi Fidesz nyomására vállalta át végül Józsefváros önkormányzata.

A korábbi, megörökölt források azonban így sem bizonyultak elegendőnek. A Blaha Lujza tér rekonstrukcióját tehát kevesebb műszaki tartalommal, drágábban valósítja meg a főváros baloldali vezetése.

Kérdés, hogy elkészül-e egyáltalán valamikor, ha ilyen tempóban haladnak…

Az ügyben megkerestük a BKK-t is. Amint kapunk választ a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS

„A téli időjárási körülmények miatt a szabadban végzett munkák – a szakági szabványoknak megfelelően – csökkentett kapacitással folynak” – írta a BKK kérdésünkre. Közlésük szerint tavasszal, illetve a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése.

A BKK szerint a Blaha Lujza tér felújítása a tervezési és kivitelezési szerződés szerinti ütemben halad, s év végéig elkészül a tér és a Somogyi Béla utca felújítása (az utca felújítása tavasszal kezdődhet) is.

Eddig 15 fát vágtak ki

Hány fát vágtak ki a munkaterületen? – kérdeztük, s mint megtudtuk: „a kedvezőtlen életkörülmények, illetve az állapotuk miatt nyolc fát hosszú távon már nem lehetett megmenteni, ezért azokat ki kellett vágni, hetet pedig a tér felújítása érdekében, valamint a közművek miatt kellett kivágni és pótolni.

A BKK közlése szerint összesen 80 fát ültetnek a megújuló Blaha Lujza térre, összesen 89 fa lesz a téren.