A Központi Levéltár új épületének átadásakor dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja a felújítás kapcsán méltatta a zökkenőmentes, gyors és határidőre elkészülő beruházást, megemlítve, hogy könnyebbséget jelentett, hogy a Rókus tömbben addig is átmeneti otthont kapott a levéltár – írja a semmelweis.hu oldal.

Fotó: semmelweis.hu

Külön öröm, hogy a levéltár 30. évfordulóra az egyetem meg is nyithatta kapuit az új épületben, úgy, hogy miután kormányhatározat biztosította a szükséges forrást, 2021. májusában indult az építkezés, és december 14-én megvolt a műszaki átadás is. Mindezt annak ellenére, hogy az építőiparban a szocialista hiánygazdaság óta nem látott alapanyag-hiányokkal is meg kellett küzdeni – ezt már dr. Molnár László, a levéltár igazgatója mondta az átadón.

Fotó: semmelweis.hu

A műszaki átadást követően szakszerűen berendezték és elhelyezték az új, klimatizált termekben az egyetem 1700-as évekre visszamenő iratanyagát, külön termet kapott a muzeális tárgyak gyűjteménye, ahogyan a hagyatékiratoké is. Utóbbiak közül kiemelkedő jelentőségű Szentágothai János, az Anatómai Intézet egykori vezetőjének teljes iratanyaga, beleértve a külföldi lapokkal, tudományos testületekkel folytatott levelezését, de tudományos cikkek kéziratait, előadások szövegét is őrzi a levéltár, ahogyan például ifjabb Bókay János irathagyatéka mellett a névadó Semmelweis Ignác néhány saját iratát is.

Energiaoptimalizálás a Semmelweis Klinikák egyes részlegeinél

Mint a semmelweis.hu oldal kiemeli, a levéltár tárgyi emlékei között őrzik

az első kari pecsétnyomót, amelyet a sebész-, gyógyszerész és bábaoklevelek kiállításához használtak, sok száz fotót, emlékérmez, vagy épp Hőgyes Endre fecskendőjét is.