Az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés – tudatta a mellrák elleni közdelem fontosságát hangsúlyozó közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala. Mint írják: annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen Magyarországon 2001 óta szervezett szűrési rendszer keretén belül személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek. A szervezett mammográfiás emlőszűrés a korai felismerés érdekében eredményes módszernek minősül – tették hozzá.

A szervezett szűrésre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a területi kormányhivatal és az érintett egészségügyi szolgáltatók közös koordinációjával hívják be az érintetteket – hívják fel a figyelmet. A BFKH annak fontoságát hangsúlyozza, hogy a nők folyamatosan vegyenek részt az egészségügyi szűréseken, éljenek a szűrési lehetőségekkel.

Mint kiemelték: a kormányhivatal szűrési koordinációjánál (a 06-1-465-3823-as telefonszámon) is lehet érdeklődni a program iránt.