Budapest

  • Hétfőn 20 órától kedden hajnali 4 óráig a 4-es és a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbuszok járnak.
  • Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója szerint a jelenlegi helyzet az mutatja: a Főváros a Blaha Lujza tér felújításával elépíti – azaz ellehetetleníti – a Népszínház utcai villamos végállomás későbbi kivezetését a térre. A közlekedési szakember szerint ez óriási hiba lenne.
  • Az egykori szlovák ajkú evangélikus gyülekezet templomának felújításával kapcsolatban született a napokban újabb kormányhatározat, a mostani döntéssel együtt mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatja az állam az újjáépítést. „Évek óta tartó egyeztetések után minden eddiginél nagyobb esély van rá, hogy megoldódik a Rákóczi út 57. szám alatti társasház belső udvarán álló templom hányattatott sorsa” – reagált a hírre Sára Botond, Józsefváros előző polgármestere.
  • A koronavírus elleni vakcinára előzetesen regisztrált legidősebbek oltása zajlik jelenleg is az oltási terv szerint. A ma a háziorvosok részére kiszállított Pfizer-BioNTech oltóanyagok 1404 idős budapesti honfitársunk oltását teszi lehetővé.
  • Könyvtári Cserepont elnevezéssel február 10-től – a járványügyi szabályok betartásával – átmeneti könyvkölcsönzési szolgáltatást indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Ezzel a könyvtárakba való belépés nélkül lehet az előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni.

  • Ajánlati felhívást tett közzé a BKK a Baross utcai trolibusz-felsővezetékhálózat és áramellátás fejlesztésére a Baross utca–Üllői út–Kálvin tér nyomvonalon. A cél egy állandó felsővezetékes kapcsolat létrehozása a Orczy tér–Kálvin tér–Deák Ferenc tér–Zugló vasútállomás vonalon.
  • Nyáron elindulhat a Lánchíd felújítása, ugyanis aláírták a szerződést a kivitelezővel. A leendő munkálatok egy év alatt 5 milliárd forinttal drágábbá váltak, közben a tender már nem tartalmazza az alagút, a villamosaluljáró és a Clark Ádám tér felújítását sem.
  • Két újabb korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált rövid CAF-villamos állhatott forgalomba Budapesten, amelyeket még 2017-ben, Tarlós István főpolgármestersége alatt rendelt a Budapesti Közlekedési Központ. A megrendelt 26-ból ezzel már 16 szerelvény közlekedik Budapesten, miután közülük többet a 2019-es leszállítást követően több mint egy évig nem helyezett forgalomba a jelenlegi városvezetés.
  • A hétvégén forgalomba állt az a 34 új, alacsonypadlós autóbusz a BKV flottájában, amelyeket a kormány vásárolt Budapestnek. Ezzel párhuzamosan kivonták a forgalomból a régi Ikarus 415-ös széria utolsó darabjait is.
  • Budapesten a hét végéig 230 idősotthon és szociális intézmény közel 14.000 lakója és dolgozója kapja meg a koronavírus elleni vakcinát a Főváros Kormányhivatala a Semmelweis Egyetem munkatársainak együttműködésének köszönhetően.