Budapest

  • Arra kérik a főpolgármestert, hogy veszélyhelyzet idejére szüntesse meg a belvárosi kerékpársávokat és adja vissza az elvett parkolóhelyeket a ferencvárosiaknak és a józsefvárosiaknak.
  • Míg ők csak beszélnek a tesztelésről, a fővárosi kormányhivatal meghatározott ütemben, terv szerint végzi a munkát az orvostanhallgatókkal összefogva: egyetlen nap alatt közel 8 ezer embert tesztelnek le Budapesten – reagált Sára Botond kormánymegbízott közösségi oldalán Józsefváros polgármesterének bejegyzésére, amelyben Pikó András azt kifogásolja, hogy miért nem szélesebb körű a tesztelés.
  • 91 százalékán még mindig nem sűrített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – írta közleményében a Budapest Főváros Kormányhivatala.
  • A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is csatlakozott az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz: a következő hetekben a legforgalmasabb budapesti villamosvonalakon „bajszos Combinók” közlekednek, jelezve hogy a november a prosztatarák-megelőzés hónapja.
  • A kórházi, tömegközlekedési és lakóingatlanos fejlesztéseket tartják a legfontosabbnak a budapestiek egy felmérés szerint. A negyedik és ötödik helyen a minőségi zöldfelületek, közparkok létesítése áll.
  • A kerékpársávok tavaszi felfestése a Nagykörúton, majd az Üllői úton és a Baross utcában igencsak megosztotta a közlekedőket, főleg amiatt, mert minderről a lakosokat nem kérdezték meg. A metrófelújítás újabb szakaszának elindulása, illetve a metrópótló-buszok miatt most újra megy a kavarás a kerékpársávokkal. A legfőbb változás az, hogy megszűnt az Üllői úti kerékpársáv belvárosi szakasza, csak erről éppen senki nem tud igazán.
  • „A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzettel összefüggésben ellátott feladatokról” című szabadon választható tantárgy bevezetéséről döntött a Semmelweis Egyetem, amely lehetővé teszi, hogy a hallgatók kreditpontot kapjanak a PCR-mintavételekben és egyéb járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő feladatok ellátásában való részvételért – írja az egyetemi honlap.
  • Mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében. Akik esetében a háziorvos előírta a tesztelést és akikkel a mentőszolgálat felvette a kapcsolatot, dönthetnek úgy, hogy – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra és ott csináltatják meg a tesztet.
  • Késelés történt csütörtökön reggel fél 6 körül az 1-es villamoson a Mester utcánál. A megszúrt férfit kórházba vitték, támadója elmenekült. A hajtóvadászat néhány órán belül eredményre vezetett, a tettest Józsefvárosban fogták el.
  • Katolikus szentmisék tarthatók, de azok csak úgy végezhetőek, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a reformátusok egyháza „online térbe költözik”. A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a hét közepén ad ki állásfoglalást az istentiszteletek megtarthatóságával kapcsolatban.